Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ПАРКЪТ КАМПО ДЕЛ МОРО

 

         Един от най-емблематичните и красиви паркове на Мадрид. Разположен зад западната стена на кралския дворец, спускайки се към река Мансанарес, в неговите 200 декара можеш да се насладиш на една спокойна разходка или релакс между красиви дървета от различен вид, храсти, цветя, фонтани, да се снимаш с кралски паун или да нахраниш патетата в езерото. Но не винаги е било така.

 

Паркът започва да се изгражда през втората половина на 18 век при крал Карлос Трети – когато вече е построен сегашният Кралски дворец (1755 г). Но е завършен окончателно едва в края на 19 век. Тогава проектантите решават да му дадат име, свързано с историята, и се спират на едно събитие, което им служи за отправна точка.

 

Когато Мадрид е завзет от крал Алфонсо Шести през 1085 г. и присъединен към кралство Кастилья, тук, на мястото на сегашния парк, е имало дълбок отвесен дол, който разделял стария Алкасар от река Мансанарес. След смъртта на Алфонсо Шести през 1109 г., мюсюлманският предводител Али Бен Юсуф решава отново да си върне Мадрид. Стига до стените на крепостта и установява военния си лагер на това място с намерение да атакува Алкасар. Не успява, но този негов опит остава в историята с името на парка: Кампо дел Моро (Campo del Moro) означава Лагерът на мавъра, имайки предвид военния окупационен лагер на мюсюлманите.  

 

А още докато се оформя паркът, през 1810 г. е прокаран един тунел, който свързва двореца директно с парка Каса де Кампо от другата страна на река Мансанарес. Тъй като този тунел се изкопава по време на управлението на Жозе Бонапарт (брата на Наполеон), творението е наречено Тунелът на Бонапарт. Днес са запазени някои отсечки от този тунел в самия парк Кампо дел Моро.