Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

АРАНХУЕЗ, КРАЛСКИ РАЗКОШ И КРАЛСКО ВИНО

  

Там, където река Тахо прегръща своята по-малка сестра Харама в сърцето на Иберийския полуостров, на 50 км южно от Мадрид, се е сгушило градчето Аранхуез, в което още през 15 век се влюбват Исабел Първа Кастилска и Фернандо Арагонски, и превръщат в своя лятна резиденция изградения там, на брега на р. Тахо, дворец на Ордена на Сантиаго. По-късно, в средата на 16 век, правнукът им Филип Втори възлага на архитекта Хуан Баутиста де Толедо да издигне сегашния дворец върху основите на стария. Хуан Баутиста де Толедо е същият архитект, на когото Филип Втори поръчва по същото време и изграждането на двореца в Ел Ескориал.

 

         Оттогава и чак до края на 19 век дворецът в Аранхуез е бил една от любимите пролетно-летни резиденции на всички крале – както от династията на Хабсбургите, така и на Бурбоните. Невероятно красива природа, кристално чист въздух и кралски разкош, който се наблюдава и вътре в залите на двореца, и в очарователните градини около него в стил италиански ренесанс.

Нашата екскурзия, разбира се, ще започне оттук – от двореца, чиято пищност и великолепие се дължи главно на династията на Бурбоните, дошли на власт в Испания в началото на 18 век и наложили стила на френския версайски барок.

После ще се разходим из градините към двореца. Ще ви разкажа любопитни истории около изграждането им и защо един на вид цялостен парк носи различни имена под формата на няколко градини.

В Градината на Принца ще влезем в Музея на Гондолите, където се пазят оригиналните гондоли на поколения испански крале, с които те са обичали да се разхождат по р. Тахо.

В края на тази градина е и Къщата на Орача, която всъщност е друг един, по-малък дворец в стил неокласика. Ще ви разкажа кой го е построил и защо се нарича така.

След като се насладим на красотата и разкоша на двореца и градините му, ще влезем за малко в емблематичната църква Сан Антонио, разположена на централния площад Марибланка и издигната при Фернандо Шести в средата на 18 век. В съседство с църквата ще видим и други емблематични исторически сгради като Къщите на прислугата и на гвардейците, които са изградени паралелно с двореца за обслужващия персонал. На същия площад Марибланка е и Къщата на инфантите, строена от Карлос Трети за децата му Габриел и Антонио. Ще видим още Кралския театър, построен при Карлос Трети, двореца Мединасели, в който днес се помещава общината, както и двореца Годой и Осуна, от който е започнало прочутото „въстание Аранхуез“, приключило с абдикация на Карлос Четвърти в полза на сина му Фернандо Седми в началото на 19 в. А ако отидем от Мадрид до Аранхуез с влакчето, ще видим и старата гара, строена преди век, която и днес функционира като такава и която е истински шедьовър на железопътното строителство в стил неомудехар. 

И накрая ще се отправим към селцето Реал Кортихо де Сан Исидро (на 5 км от Аранхуез), известно с Избите на Карлос Трети, където по невероятен начин се преплитат историята с културата на виното. Там ще научите защо и как през втората половина на 18 век крал Карлос Трети основава аграрното имение Реал Кортихо де Сан Исидро и създава лозята и избите. Ще ви разкажа какви промени претърпява през вековете имението и как се превръща в селце. Ще се разходим из подземията на избата на Карлос Трети, в които се съхраняват  старите бъчви и отлежава виното, достойно  за крале. Ще научим тайни от процеса на производството и какви сортове грозде се използват за тази магическа напитка. Накрая и ние ще имаме възможност да дегустираме от изисканите вина, придружени с отбрани испански сирена. Едно приключение, достойно за истински крале.

Условията за посещението на Кралската изба можете да прочетете в раздела за Цените на входните билети.

 

Продължителност на екскурзията: 6-7 часа

Тарифа при осигурена от екскурзовода кола:

 Брой души в група Цена за група
1-2  400 € 
 3-4 430 €
  5-6   490 € 
7 и повече  по договореност 

 Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

             НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи, монументи и избата. Храна и напитки.

                  Цените на входните билети можете да консултирате тук 

 Забележка: Тази екскурзия може да се осъществи само с осигурен транспорт. Но ако желаете само до Аранхуез, без посещение на кралските изби, мога да ви заведа и с обществения транспорт (автобус, влак), тогава цените са следните: 

Тарифа без осигурена от екскурзовода кола:

Брой души в група Цена за група
1-2 140 €
3-4 170 €
5-6 200 €
7 и повече по договореност

 Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги.

  НЕ ВКЛЮЧВА: Цени транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.