Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

 ОТ НЕБЕТО НА МАДРИД

 

 

Има десетки места в Мадрид, откъдето се откриват изумителни гледки от птичи поглед към града. Тук ще ви посоча тези, които са в самия център на града или близо до него и от които можеш да видиш отвисоко най-емблематичните забележителности.

 

Терасата-наблюдателница на СибелесТерасата-наблюдателница на СибелесТерасата на двореца Сибелес, или така наречената наблюдателница. В  Двореца през 2007 г. се настани Столичната община, но част от него е отстъпена на културния център Сентро-Сентро. За да се изкачиш на наблюдателницата, се минава именно през този център, в който периодически се организират различни изложби и концерти.

Работното време за посещение на наблюдателницата: сутрин от 10.30 до 14.00, и следобед от 16.00 до 19.30.

Цената на билета е 3 €, има отстъпки за възрастни над 65 г., както за деца под 14 г. Безплатно в дните: 2 май, 15 май и 9 ноември.

 

 

Терасата на покрива на Изящните изкустваТерасата на покрива на Изящните изкустваКлубът на изящните изкуства. Разположен на точката, където Гран Виа се „влива” в ул. Алкала, от терасата на покрива му се открива една от най-красивите и несравними гледки към всичките четири посоки на Мадрид. На тази тераса има и кафе-ресторнт, така че можеш да съчетаеш красивия изглед с чаша кафе или друга предпочитана напитка, удобно разположен на някоя от масите край парапета.

Работното време за посещение на терасата: понеделник-четвъртък от 9.00 сутринта до 02.00 през нощта. Петък, събота, неделя и празници: от 11.00 до 02.30 ч.

Цената на входния билет е 4 €, като включва и вход в кафе-ресторанта.

 

 

Кабинковият лифт ТелеферикоКабинковият лифт ТелеферикоКабинковият лифт. Едната му входно-изходна точка е в парка Каса де Кампо, в съседство с Парка на атракционите и Зоо-аквариума. Другият му край е близо до метростанция Аргуейес.

Лифтът се движи при всякакви метеорологични условия. Единственият му „враг” е буреносен страничен вятър, тогава той се спира от движение докато премине вятърът. Тъй като е закрит, може да се ползва при дъжд и сняг. Дори е препоръчително да се направи една разходка в небето на Мадрид докато вали, гледката е неповторима. А пък и ако през това време дъждът спре и излезе дъга на хоризонта, е направо като на филм.

Работното време на лифта е плаващо - в зависимост от сезона и деня от седмицата. В голяма част от зимните месеци е затворен. Затварят го и по изключение, когато има силен вятър. Можете да консултирате разписанието му за конкретна дата на сайта му  https://teleferico.emtmadrid.es/ 

Цена на билета: 4,50 € само в едната посока. 6.00 € в двете посоки. Безплатно – за деца под 4 г.

 

 

Залез от терасата на хотел ОскарЗалез от терасата на хотел ОскарПокривът на хотел Оскар в самото сърце на емблематичния квартал Чуека, на 5 минути пеша от Гран Виа. Тук, край прохладния басейн на кафе-ресторанта, можете да наблюдавате изключително зрелищен и незабравим залез над Мадрид. Тази тераса е едно от типичните места, където най-точно може да се усети атмосферата на мадридските нощи. С чаша изискан коктейл в ръка можете също така да се насладите на някои от тематичните му вечери от 19.30 до 02.30., като например „Щастливи понеделници”, „Релакс на залез слънце” и пр.

Квартал Чуека е известен в Мадрид и с факта, че от двайсетина години се е обособил като кварталът на гейовете. Оттук тръгва световноизвестният гей парад „Гордостта гей”, който всяка година в началото на месец юли събира над два милиона гейове от цял свят. Испания беше втората страна в света, която през 2005 г. легализира гей браковете.

 

 

Поглед от кафе-ресторанта на Корте ИнглесПоглед от кафе-ресторанта на Корте Инглес

Кафе-ресторантът на покрива на Корте Инглес на площад Каяо. Наскоро беше реформиран и се превърна в един от гурме-ресторантите на Мадрид. Оттук се открива изключителна панорамна гледка към Гран Виа с площад Испания в дъното, към Кралския дворец, Кралския театър и проблясващия покрив на катедралата Алмудена. На хоризонта – червените покриви на старите мадридски квартали. А там долу, някъде на стотина метра под краката ти, жужи мравунякът на булеварда. Тук няма входни билети. За цената на една чаша кафе си купуваш небето.

 

 

Поглед от фара на Монклоа към Арката на ПобедатаПоглед от фара на Монклоа към Арката на Победата

 

Фарът на Монклоа в квартал Монклоа. Мадрид си няма море, но си има фар. През м. май 2015 г. фарът на Монклоа беше отворен отново за посетители. 10 години той беше извън строя, след като през 2005 г.  го затвориха за преустройство.

Днес от терасата на 92 метра височина, до която те отвеждат два външни асансьора, се открива впечатляваща гледка към почти цял Мадрид в радиус от 360º. Сред всичките високи точки в Мадрид, от които можеш да хвърлиш птичи поглед към забележителностите на града, този фар засега държи първенството.

Работното му време е от 9.30 до 20.30 ч. всичките 365 дни в годината.

Срещу 3 евро входна такса Мадрид се разстила в краката ти.