Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

КУЕНКА, ОМАГЬОСАНИЯТ ГРАД С ВИСЯЩИТЕ КЪЩИ

 

 

    Първи данни за съществуването на селище тук датират много преди римската епоха. Но за Куенка като за град се заговаря за пръв път през VIII  век, когато е завзета от арабите и те издигат около нея солидна крепост. В града започва мощно да се развива селското стопанство и текстилната индустрия на базата на получаваната от овцете вълна. Това превръща Куенка във важен икономически център на Иберийския полуостров. Нейните шалове и килими са прочути по цялата територия на арабския халифат. А предметите от слонова кост, изработени от ювелирите на Куенка, са високо ценени дори от кралския двор в Толедо.

  

           Важността на града като икономически център е една от причините за стремежа на християнските крале да я завземат. Но успяват едва в края на XII век, цял век след вземането на Толедо. Крепостната стена, която арабите са издигнали около Куенка, е била толкова непревземаема, че когато крал Алфонсо VIII приближава града с войските си, девет месеца го държи в обсада без да може да преодолее крепостта. Ще ви разкажа легенди за това как е успял все пак да завземе града. А по-прозаичните исторически факти сочат, че след деветмесечната обсада, защитниците на крепостта се изтощили от глад и от непрекъснатия обстрел на християнската войска, и се предали. Алфонсо XVIII триумфално влиза в град. Това става през 1177 г. , на 21 септември  - денят на Сан Матео. Затова и днес този ден се чества като денят на Куенка.

Античната част на града, обявена от ЮНЕСКО през 1996 г. за обект на световното наследство, е разположена на висок хълм, заобиколен от реките Хукар и Уекар. От непревземаемата арабска крепостна стена, както и от изградената по-късно от християните крепост, днес малко нещо е останало. Ние с вас ще видим Арката на Бесудо и част от християнската крепост, ще можем да се изкачим на най-високата й част, откъдето се открива впечатляваща гледка към града. Близо до крепостните останки е сградата, в която днес се помещава Областният исторически архив. В началото тази сграда е била част от замъка и християнската крепост. По-късно, през XV-XVI век в нея се „приютява” Върховният съд на Инквизицията.

Ще минем по "Коридора на Христос", където пред прозореца с решетките ще ви разкажа една романтична, но жестока легенда.

От площад Мерсед, където е Манастирът на милосърдието (Convento de la Merced), малка тясна уличка извежда към Кулата Мангана, издигната през XVI век на мястото на някогашния арабски Алкасар, обособил се по-късно като кварталът мудехар. 

Катедралният храм Санта Мария е изграден върху стара арабска джамия и е започнат в края а XII век, веднага след завладяването на града от християните, но последните щрихи от оформлението му са поставени едва в края на XV век. Ще ви разкажа и покажа с какво тя се отличава от всички останали средновековни катедрали в Испания.

А  Пласа Майор е един от най-живописните Главни площади в Испания - с ансамбъла от Катедралата, сградата на общината и шарените къщи. Тук можем да отдъхнем в някое от многобройните заведения на открито и да опитаме специалитета, с който Куенка се слави в цяла Испания – така наречените сарахос: агнешки чревца, предварително накиснати в специална марината, навити на лозови пръчки като на мотовилка и запечени на фурна.

От площада можем да се разходим по живописната улица Алфонсо VIII и да се спуснем в бункера под нея, който е бил бомбоубежище за жителите на града по време а Гражданската война. Там ще научите редица истории и легенди, свързани с това подземие.

Но безспорната емблема на града са Висящите къщи. Това е група от къщи, построени буквално над самото дефиле на р. Уекар през XV век. Тогава по цялата дължина на клисурата е имало такива „висящи” къщи. Днес са се запазили само три. Въпреки че са реставрирани в началото на минали век, в някои от тях са запазени оригиналните елементи. Но освен тези три антични постройки, в Куенка днес могат да се видят още множество къщи, построени върху скали, надвиснали над тясната клисура на реката. От моста Сан Пабло се открива впечатляваща гледка към тези къщи.

Освен с историческите си и архитектурни забележителности обаче, Куенка е известна и със своите празници. Отбелязването тук на Страстната Седмица (седмицата преди Великден) е обявена за обект на световния туристически интерес. Всеки ден от тази седмица старият град се превръща в естествен декор на процесии, които ни пренасят в отдавна отминали епохи. Усещането наистина е неповторимо. Особено зрелищни са трите процесии на Разпети петък.

И ето че се отправяме към Омагьосания град, другата емблема на Куенка, който се намира на няколко километра от града, в сърцето на природния парк Серрания. Произходът му се губи някъде преди 90 милиона години, когато това място е било дъно на море. Водите му са били спокойни, което е позволило отлагането на соли, главно калциев карбонат. Впоследствие, с разместването на земните пластове и с оттеглянето на морето, този калциран камък „изплува” на сушата. Милиони години въздействие на водата, вятъра, слънцето и студа, ни позволяват днес да наблюдаваме това уникално явление, превърнало се в една приказна среда, където деца и възрастни искрено се забавляват, давайки воля на своята фантазия… 

А на връщане ще спрем при "Прозореца на Дявола" в каньона на река Хукар, за да се полюбуваме на неземни гледки от естествените, издълбани в скалите "балкони", а под краката ни, там някъде след пропаст от 200 метра, се вие и бърза реката.

 

   Продължителност на екскурзията: 9-10 часа (включително и времето за пътуване):

   Тарифа при осигурена от екскурзовода кола:

Брой души в гупа Цена за група
1-2 440 € 
3-4 470 €
5-6 530 € 
7 и повече по договореност 

     Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт

             НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

              Цените на входните билети можете да консултирате тук 

     Забележка: Тази екскурзия може да се осъществи само с осигурен транспорт.  Но ако желаете само до Куенка, без посещение на Омагьосания град, мога да ви заведа с обществен автобус, тогава цените за моите екскурзоводски услуги са следните (без включени цени билети за автобуса):

 Брой души в група  Цена за група
1-2  170 € 
3-4  200 € 
5-6  230 € 
7 и повече  по договореност