Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

 МАДРИД - ВЕЛИЧИЕ, РОМАНТИКА И ЗАГАДЪЧНОСТ

 

     Когато през IX век емирът на Кордоба Мохамед I заповядал да се построи крепост  край река Мансанарес, в самия център на Иберийския полуостров, с цел да охранява Толедо, който току що е завзел, от набезите на християнските крале от север, той дори не си е представял каква услуга  прави на християнските си поданици. Два века по-късно, когато крал Алфонсо VI завзема Толедо и крепостта попада в територията на кралство Кастилья, около нея започва да се оформя селище. Век след век, това селце постепенно израства до голям икономически и културен център, който в средата на 16 век става столица на кралство Испания, а през XVIII век крал Карлос III го превръща в един от най-величествените и красиви градове в Европа, наред с Париж и Санкт Петербург.

 

          Този хилядолетен и богат на история град днес привлича както с кралското величие на своите скулптурни и архитектурни шедьоври, така и със стотиците легенди, мистерии и тайни, които крият неговите улици, площади, монументи и къщи. Наред с общоизвестните факти за тези забележителности, в нашата екскурзия по историческия център на града ще ви открехна завесата на някои от тези мистерии и тайни, ще ви разкажа за кралски интриги, кървави драми, изпепеляващи страсти.

 

Нашата пешеходна екскурзия по историческия център на Мадрид започва от самото му сърце – от площад Вратата на Слънцето (Puerta del Sol – много слънце, а къде е вратата?...). Ще научите защо именно там се намира нулевият километър не само на Мадрид, но и на цяла Испания, и кой е определил да бъде там, защо на герба на града има мечка и ягодово дърво. 

 

Ще разберете с какво е известна в цяла Испания улица Монтера. Ще вдъхнем от атмосферата на емблематичния булевард Гран Вия (Gran Vía), по който в средата на миналия век са се разхождали звезди на световното кино като Ава Гарднър, Марлене Дитрих, Кари Грант, и който Хемингуей е сравнявал с Пето Авеню и Бродуей, взети заедно.

 

На площад Испания ще видите отблизо първите небостъргачи на Мадрид и можете да се снимате пред паметника на Сервантес и неговите знаменити герои Дон Кихот и Санчо Панса. 

Ще се полюбувате на красивата архитектура на сградата на Астурианската минна компания и ще ви разкажа кой и защо е застрелял нейния архитект именно там, пред входа на собствената му „рожба”.

 

Ще се изкачим до хълма, където е разположен Храмът Дебод, изграден преди 2200 години в долината на р. Нил, и ще ви разкажа защо египетското правителство го подарява на Испания и как е транспортиран.

 

А до приказно красивите градини Сабатини, изградени върху стари кралски конюшни, се намира Кралският дворец, който е съхранил разкоша и величието на няколко поколения испански крале от династията Борбони.

На площад Ориенте ще ви разкажа защо статуите, които го обкръжават, ги наричат „статуите пътешественици”, и как скулптурът Пиетро Тача е успял да „изправи” коня в статуята на Фелипе IV – първата в света статуя на кон, вдигнат на задните си крака.

Ще ви разкажа каква вековна тайна крие малкото уютно площадче Рамалес близо до Кралския дворец.

 

Ще надникнем в катедралния храм Алмудена, за да се полюбувате на необичайните детайли от неговия интериор и да ви разкажа защо тя е ориентирана север-юг и кои знаменити особи са се венчали тук. До катедралата можете да видите руините на първата крепостна стена, издигната от Мохамед I през IX век, която е поставила началото на селището Магрит. С нея са свързани множество легенди и предания, някои от които обясняват защо мадридчани в цяла Испания ги наричат „котараците”.

 

Минавайки покрай Двореца Каньете ще ви разкажа каква страховита мистерия върви с него през вековете. А като спрем в едно от най-красивите и романтични кътчета на Мадрид – малкия площад Вилья, ще научите каква ключова роля е играл през XIV-XV в., още преди Мадрид да стане столица на кралството.

 

При паметника на жертвите от атентата през 1906 г. ще ви покажа от кой прозорец е хвърлен експлозивът по сватбения кортеж на крал Алфонсо XIII (прадядото на днешния крал Фелипе VI) и какво се случва при този атентат. Зад паметника е и църквата Сакраменто (Светото Тайнство) – единствената епископална военна църква.

 

На типично испанския площад Майор (Plaza Mayor) от 17 век, ще научите какво е видял и преживял този площад през вековете, каква ужасяваща тайна е криел допреди Гражданската война конят от статуята на Фелипе III и по какъв още по-ужасяващ начин е била разкрита тази тайна.

 

Ще ви покажа входа на къщата, описана от писателя Бенито Перес Галдоз като дома на Фортуната в романа му „Фортуната и Хасинта” и ще ви разкажа какво важно историческо събитие е предизвикано пред този вход.

След като видим най-стария ресторант в света, влязъл в Книгата на Гинес, ще завършим нашата разходка в знаменития покрит пазар Сан Мигел, където ще можете да пробвате типичните испански мезета (tapas) с чаша хубаво вино или традиционната сангрия (sаngría).

 

Тази екскурзия е много подходяща и за онези от вас, които сте пътьом през Мадрид и имате няколко часа между единия и другия полет. Защо да ги губите, дремейки на летището, когато можете да ги запълните пълноценно с една незабравима екскурзия. Тук ще ви помогна напълно: ще ви поема от летището, ще направим екскурзията и ще ви доставя обратно за следващия полет. 

 

   Продължителност на екскурзията: до 3 часа

   Тарифа:

Брой души в група  Цена за група
 1-2    90 €
 3-4  120 €
 5-6  160 €
 7 и повече  по договореност

       Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги.

                НЕ ВКЛЮЧВА: Транспорт. Храни и напитки.