Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

АВИЛА, БОСОНОГАТА СВЕТА ТЕРЕЗА

  

       Величествена крепостна стена, дебела 3 метра и висока 12 м., ревниво охранява подстъпите към града. Изградена през 12 век да пази Авила от опитите на арабите да си я върнат, след като войските на католическия крал Алфонсо VI ги прогонва и го присъединява към християнските територии. Стената е съхранена и до днес в оригиналния й вид. Дълга е 2,5 км. Има 9 крепостни врати и 88 кули, на които целогодишно вият гнездата си стотици щъркели. Днес можеш да се изкачиш и да се разходиш по стената, откъдето се открива впечатляваща гледка към целия град.  

 

          На час път от Мадрид, Авила грейва пред погледа ни с цялата си прелест на удивително добре съхранен средновековен град, който също така е съхранил зад стените и десетки легенди и предания. Ще ви разкажа кои крале и защо са го наричали в различни епохи „Кралската Авила”, „Авила на Верноподаниците”, „Авила на Рицарите” .

Както в много други средновековни испански градове, тук също са живели в мирно съжителство християни, мюсюлмани и евреи, и всеки  от тях е оставил своите следи в дворци, храмове, манастири, които са част от испанското национално културно наследство и които удивително са се съхранили до наши дни.

В нашата екскурзия по града ще посетим катедралата Сан Салвадор - Спасителя на Авила, чиято задна стена е вградена направо в крепостната стена и тогава, през 12 век, е била едновременно и религиозно, и военно съоръжение.

Ще влезем в базиликата Сан Висенте с нейния пищен интериор, в манастира Санто Томас, ще се потопим в мистичния свят на уникалния в Европа Център за тълкуване на мистиката. На площад Сан Мигел ще ви разкажа коя е Химена Бласкез, чиято статуя се издига там, и защо държи в ръката си ключа на града.

При Двореца на Старейшините ще ви разкажа легендата за принцеса Мора. Може да надникнем и в параклиса Сан Сегундо, където е погребана Санта Паола Барбада и ще ви разкажа защо я наричат Брадатата Светица (barbada – брадата).  

Ще научите още историята на Детето Крал, ще минем покрай напълно съхранения от XV век Дворец на Велада, който е бил използван от крал Карлос I и сина му Фелипе II за извънградска резиденция и който днес е луксозен хотел.

Авила е градът с най-много съхранени храмове и сгради в романски и готически стил от цяла Испания.

В този град се е родила Света Тереза – една от най-забележителните мистични поетеси на XVI век, основателка на много манастири и велика реформаторка на Ордена на Кармелитите. След смъртта си е канонизирана за светица от Ватикана. Ние с вас ще посетим манастира на Босоногите Кармелити, където е била родната къща на Тереза и където сега можем да видим много реликви от нейно време и да научим за живота на тази изключителна жена. А в музея на манастира ще видите нещо което само тук може да се види…

В края на нашия тур в Авила няма как да не опитаме от специалитета на града: Захаросания жълтък, в което и да е от многобройните заведения.

А на връщане ще се полюбуваме на неповторима гледка към целия град в отблясъците на залеза от височината на Четирите стълба и ще ви разкажа легендата за този хълм. И ще разберете защо Авила традиционно наричат земя на светците и на камъните.

През 1985 г. градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство. 

 

   Продължителност на екскурзията:   7-8 часа* 

   Тарифа без осигурена от екскурзовода кола (придвижване с обществен транспорт): 

 Брой души в група Цена за група 
  1-2   140 € 
3-4 170 €
 5-6  210 €
7 и повече  по договореност 

     Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. 

               НЕ ВКЛЮЧВА: Цени транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки. 

               Цените на входните билети можете да консултирате тук

 

    Тарифа при осигурена от екскурзовода кола: 

 Брой души в група Цена за група 
1-2 410 € 
3-4 440 €
5-6 500 €
7 и повече   по договореност

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

             НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.