Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ТОЛЕДО, ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ

 

            Разказва една легенда: Вестготите, които са владеели централната част на Иберийския полуостров от V до VIII век, имали в началото един крал на име Херкулес. Той се славил с пророческите си способности. В самото начало на своето управление Херкулес „видял” гибелта на вестготското кралство и завземането на неговата столица Толедо от „друговерски племена”. Изплашил се и решил да предотврати сбъдването на това пророчество. Положил го в ковчеже, което заключил със здрав катинар и хвърлил ключа. Оставил заръка: всеки крал, който идва след него, да добавя на ковчежето по още един катинар. Така, с всяко поколение крале ковчежето все по-здраво и по-сигурно се заключвало… до идването на крал Родриго през 710 г. Той, дали от любопитство, дали от алчност, вместо да добави нов катинар, решил да отключи ковчежето. Така той пуснал на свобода зловещото предсказание… Година след това Толедо е завладян от арабите, и това е началото на изчезването на вестготското кралство.

  

             Един от най-древните градове на Европа, Толедо води началото си още от Бронзовата епоха. В своята хилядолетна история градът много е видял, много е преживял. В него са оставили следите си римляни, вестготи, араби, евреи, християни. Наричат го градът на трите култури, тъй като векове наред тук мирно съжителствали християни, мюсюлмани и евреи.

40 минути с кола от Мадрид, и попадаме в друга галактика - в един приказен град, като че изваден от Хиляда и една нощ, разположен на хълм, заобиколен от голям завой на река Тахо. Преди да хлътнем в тесните калдъръмени улички, ще се качим на отсрещния хълм, за да хвърлим птичи поглед на целия град.

След това ще оставим колата при портата Бисагра, за да започнем нашата разходка през столетията.

Портата Бисагра, площад Сокодовер, замъкът Алкасар, където днес се помещава Националният военно-исторически музей, къщата-музей на Ел Греко, катедралният храм Дева Мария, джамията Христос де ла Луз, двете синагоги, църквата Санто Томе, в която може да се види една от знаковите картини на Ел Геко "Погребението на граф Оргаз", манастирът Сан Хуан де лос Рейес, изграден по поръчка на Исабел I Кастилска с намерение да бъде нейн и на съпруга й пантеон. Всички тези емблематични за Толедо забележителности обезателно ще видите и ще ви разкажа любопитни неща за тях.

Но ние с вас ще посетим още Римските терми, запазени от I век от н.е.; пещерите на Херкулес, където ще научите още легенди за него; ще надникнем в музея на инквизицията, за да видим как в средновековието са наказвали грешниците и ще ви разкажа защо всъщност Исабел Кастилска е въвела в Испания инквизицията; ще влезем и в музея на рицарите-темплиери, които през 12 век са кръстосвали обширната и равна земя на Кастийя ла Манча.

А ако не се страхувате от мистерии, ще надникнем в църквата Сан Андрес, за да видим МУМИИТЕ на Толедо. Този град е бил и продължава да бъде един голям некропол, тук всяка църква, всеки манастир е потенциална гробница. Толедо, като една кутия на Пандора, крие в недрата си хилядолетни легенди и мистерии, каквито са, например, десетките мумии в подземията на някои от църквите. Ще ви разкажа истории и легенди за тези мумии. Страховити легенди крие в себе си и самият катедрален храм Дева Мария, изграден върху някогашна джамия и върху още по-стара вестготска катедрала – скрити тунели, които водят към тайни и забравени места, нощни шествия на мъртви, статуи, „събуждащи се” нощем, мебели, които сами се местят... Ако се осмелите да останете през нощта там, можете сами да го проверите…  

Разхождайки се из града, се пренасяме в друго време, в други епохи, когато тук са живели благородни дами и рицари, които са минавали по тесните улички на своите коне или са се дуелирали с шпаги, защитавайки честта си. Всяко кътче, всяка уличка на този град имат своята съдба, пропита с легенди, истории и тайни. 

Но Толедо не е само история. Той също така е и градът на знаменитата толедска стомана, от която още от епохата на вестготите до наши дни се произвеждат ръчно мечове, саби и ножове.

Ще се отбием с вас в една такава работилница, където ще видите на живо как се изработват тези мечове. Пътьом ще надникнем и в ателиета, където от същата тази стомана майстори-ювелири изработват изумителни бижута: обеци, гривни, колиета, часовници, сувенири...

И накрая, ще си подсладите разходката с прословутия толедски марципан (mazapán) и ще можете дори да си вземете от майсторките рецептата.

Когато посетиш Толедо за пръв път, оставаш омагьосан от него за цял живот. И винаги ти се иска да се върнеш…

 

   Продължителност на екскурзията:  7-8 часа*

   Тарифа без осигурена от екскурзовода кола (придвижване с обществен транспорт):

Брой души в група Цена за група
1-2 140 €
3-4 170 €
5-6 200 €
7 и повече по договореност

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. 

             НЕ ВКЛЮЧВА: Цени транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

                  Цените на входните билети можете да консултирате тук 

    

   Тарифа при осигурена от екскурзовода кола: 

Брой души в група  Цена за група
1-2 400 €
3-4 430 €
5-6 490 €
7 и повече по договореност

     Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт

              НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

 *Забележка: Посоченото времетраене на екскурзията включва и времето за пътуване до Толедо и обратно.