Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

ПРИЯТЕЛИ,

ОТТУК НАСЕТНЕ СПИРАМ ДА ПИША В ТОЗИ БЛОГ, ТЪЙ КАТО ОТ ДОСТА ВРЕМЕ ВЕЧЕ ПУБЛИКУВАМ В СТРАНИЦАТА СИ ВЪВ ФЕЙСБУК СЪЩИТЕ ПОСТОВЕ КАТО ТУК, И ТОВА ОБЕЗСМИСЛЯ ПОДДЪРЖАНЕТО НА БЛОГА.

АКО ИСКАТЕ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИИ ОТ РАЗЛИЧНИ КЪТЧЕТА НА МАДРИД, ОБЛАСТТА И ИСПАНИЯ КАТО ЦЯЛО, С УНИКАЛНИ СНИМКИ ОТ МЕН, МОЖЕТЕ ДА МЕ СЛЕДИТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК :

Екскурзовод в Мадрид и Испания/Guide in Madrid&Spain 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

ПАРКЪТ КАМПО ДЕЛ МОРО

Един от най-емблематичните и красиви паркове на Мадрид. Разположен зад западната стена на кралския дворец, спускайки се към река Мансанарес, в неговите 200 декара можеш да се насладиш на една спокойна разходка или релакс между красиви дървета от различен вид, храсти, цветя, фонтани, да се снимаш с кралски паун или да нахраниш патетата в езерото. Но не винаги е било така... (чети нататък)

                                                                                                                                  13.08.2017

СЕЛАТА НА МАДРИД

         В Мадридска област има 179 градчета и села, повечето от които те влюбват в себе си от пръв поглед: запазили романтичния дух на средновековието, пълни с живот и оптимизъм, организиращи постоянно различни събития, които привличат посетители от всички крайща на страната. Едно от тях е Кадалсо де лос Видриос - селото на стъклото, гранита и хубавото вино... (чети нататък)

                                                                                                                                 12.03.2017

ХРАМОВЕТЕ НА МАДРИД

         Църквата СВ. НИКОЛА (SAN NICOLÁS) – най-старата запазена и действаща църква в Мадрид. Тази година се навършват 9 века от построяването й. След като в края на 11 век арабите са изгонени от Мадрид и той е присъединен към кралство Кастилья, на това място е построена първата християнска църква, завършена през 1117 г. Едно истинско бижу в стил романско-мудехар... (чети нататък)

                                                                                                                                10.02.2017

КОРСЕТЪТ НА ИСАБЕЛ II, ПОСЛУЖИЛ Й КАТО БРОНЕЖИЛЕТКА

         В Музея на Романтизма в Мадрид този месец за пръв път се експонира корсетът на кралица Исабел Втора, който спасил живота й при втория атентат на 2 февруари 1852 г. Вдясно на дрехата, в района на талията се вижда разрезът, който оставя ножът на атентатора, но не успява да проникне дълбоко в тялото, спират го металните банели на корсета... (чети нататък)

                                                                                                                                  01.02.2017

ЧЕРНАТА ДЕВА ОТ АТОЧА И НЕЙНИТЕ ЧУДЕСА

         На 500 м. от гара Аточа се издига Базиликата Nuestra Señora de Atocha, която крие зад стените си безброй легенди за чудотворната фигурка от дърво на Дева Мария.

Според преданието, фигурата е издялал в Антакия (Турция) през I в. от Н.е. самият апостол Лука Евангелист, покровител на художниците и автор на няколко портрета на Дева Мария. А апостолите Петър и Павел я донасят до долината на р. Мансанарес и я полагат в малкия параклис, съществувал на мястото на сегашната базилика... (чети нататък)

                                                                                                                                 12.01.2017                                                                               

КАТЕДРАЛАТА В МЕХОРАДА ДЕЛ КАМПО –

ТВОРЕНИЕ НА ГЕНИЙ ИЛИ НА ЛУД?

       Наричат го “Гауди“ от Мехорада. Също както каталунският гений е посветил 45 години от живота си да строи Саграда Фамилия, така Хусто Гайего вече 55 години изгражда катедралата в родното си село Мехорада дел Кампо на 20 км от Мадрид. Но за разлика от Гауди, който е само автор на проекта, Хусто от Мехорада всеки ден от понеделник до събота, вече 55 години, става в 3.30 сутринта, за да започне да гради камък по камък, тухла по тухла със собствените си ръце и съвсем сам творението на живота си... (чети нататък)

                                                                                                                                 01.11.2016

ЕЛ ПАРДО – КРАЛСКИЯТ ДВОРЕЦ, КОЙТО ФРАНКО ИЗБРА ЗА ДОМ

         Когато идва на власт през 1939 г., диктаторът Франко избира двореца Ел Пардо за своя резиденция, в която остава да живее със съпругата си Кармен до края на дните си през 1975 г.  Знаел е какво да избере, хитрецът. Издигнат на гористото възвишение Еl Monte del Pardo, на десетина километра от Мадрид, сред удивителна природа и кристално чист въздух, дворецът Ел Пардо е един от най-пищните кралски дворци на Испания... (чети нататък)

                                                                                                                                10.10.2016

ВИАДУКТЪТ СЕГОВИЯ – МОСТЪТ НА САМОУБИЙЦИТЕ

         На няколко крачки от Кралския дворец в Мадрид, като част от ул. Байлен, се е прострял виадуктът Сеговия, получил името си от улицата над която минава. Това впечатляващо творение на инженерната мисъл се сдобива с печална слава от самото начало на построяването на предшественика му през 1874 г.  Още първата седмица след откриването на железния тогава мост вестниците съобщават за самоубиец, хвърлил се от него в 23-метровата бездна. Следващата седмица – още един… (чети нататък)

                                                                                                                                16.07.2016

МАДРИДСКИТЕ ПОТАЙНОСТИ 

Мистериите и тайните зад стените на някои сгради

         В сърцето на Мадрид, там, където се сливат улиците Алкала и Гран Виа, се издига една църква, която веднага привлича погледа с червената си тухлена фасада в стил мадридски барок от средата на 18 век. Една от стотиците църкви в Мадрид и какво от това, би казал някой. Да, но тази, както и някои други сред множеството, носи със себе си през вековете тежестта на една смразяваща кръвта легенда... (чети нататък)

                                                                                                                                28.06.2016

ЧУДЕСАТА НА САН ИСИДРО – ПОКРОВИТЕЛЯТ НА МАДРИД

         Исидор Земеделецът (Isidro Labrador), обикновеният селянин, живял от края на 11-ти до средата на 12-ти век и превърнал се във боготворен светец, е поводът от 1960 г. насам, на всеки 15 май испанската столица да изригва в невиждана фиеста.  Хиляди chulapas и chulapones (така от незапомнени времена наричат мадридските нагиздени моми и напети ергени) пълнят поляните на парка Сан Исидро, улиците и площадите на града, и се забавляват така, както само испанецът може да с забавлява... (чети нататък)

                                                                                                                                15.05.2016

    СЕГОВИЯ ОТДАВА ЧЕСТ НА ФАСУЛА

          Конкурс за „тапас” (прочутото испанско мезе), приготвени на базата на худион, се провежда този уикенд в едно село на провинция Сеговия – Валсаин (Valsaín). Миналият уикенд същият конкурс се проведе в друга сеговианска община – Ла Гранха (La Granja). Районът на Сеговия е родината на този сорт зрял фасул с огромни плътни зърна. Като кажеш „худион от Сеговия”, все едно казваш „дини от Любимец” или „самоковски картофи”... (чети нататък)

                                                                                                                                 20.02.2016 

ВКУСОТИИТЕ НА МАДРИД

         Отдавайки почит на гастрономичния фестивал, който в момента се провежда в Мадрид (23 януари-7 февруари), тук ще ви дам няколко рецепти за типични мадридски ястия, някои от които са с многовековна история. За испанците храната е свещенодействие, а кулинарното изкуство е издигнато в култ. Доказва го и този прочут гастрофестивал, който за седма поредна година се провежда в Мадрид. В продължение на две седмици испанската столица е синоним на един нескончаем празник на сетивата под мотото „Изяж Мадрид” (Cómete Мadrid)... (чети нататък)

                                                                                                                                  28.01.2016 

ГОЛЯМАТА ЗАГАДКА НА ПЛОЩАД РАМАЛЕС

         Малкото колоритно площадче Рамалес в сърцето на стария Мадрид, само на стотина мета от Кралския дворец, обикновено остава встрани от основния туристически поток. Но който се реши да се отбие до него, не само ще се наслади на неповторимата атмосфера, която му създават уютните кафенета и къщите-дворци на Рикардо Ангустиас и на Доминго Треспаласиос, но и ще се потопи в голямата загадка, която крие в себе си този площад повече от два века... (чети нататък)

                                                                                                                                 15.01.2016                                                         

ЕДНА МИНУТА СЛАВА В СТОЛА НА ФИЛИП ВТОРИ

         Издялан в камъка царски трон, към който водят стълби, изсечени в гранитна скала. На една височина, на 3 км от градчето Сан Лоренсо де Ел Ескориал, се издига този монумент, от който се открива впечатляваща гледка към градчето и към двореца-манастир Ел Ескориал.

Когато през 1561 г. крал Филип Втори премества столицата на Испания от Толедо в Мадрид, решава да си направи лятна резиденция. Избира градчето Сан Лоренсо де Ел Ескориал, сгушено в планината Гуадаррама, на 50 км северозападно то Мадрид... (чети нататък)

                                                                                                                                20.11.2015

ДВОРЦИТЕ НА МАДРИД И ТЕХНИТЕ ИСТОРИИ, ЛЕГЕНДИ И ТАЙНИ

 Призраците в Двореца Линарес

          На един от най-знаковите площади на Мадрид – площад Сибелес – срещу пищния Дворец на комуникациите, се издига друг един Дворец – Линарес, който близо век и половина крие в себе си зловеща тайна.

Преди двайсетина години една изследователка на паранормални явления в Мадрид огласява записи на тайнствени звуци от отвъдното, разнасящи се в залите на двореца: Момиченце, което с отпаднал глас мълви: „Мама… аз нямам мама”, и жена, произнасяща няколко фрази, между които най-показателната „Детето ми… Раймунда… никога не каза „мамо”... (чети нататък)

                                                                                                                                  22.10.2015

РОМАНТИЧНИТЕ СЕЛА НА МАДРИД

Буитраго де Лосоя

          На 74 км на север от Мадрид, в недрата на планината Сиерра де Гуадаррама, на един голям завой на река Лосоя се е сгушило село Буитраго де Лосоя (Buitrago de Lozoya), очарователно романтично кътче с древна история. Смята се, че тук е имало селище още от предримската епоха. Но първи писмени данни за него се появяват през Х-ХI век, когато арабите построяват тук крепостта с цел защита от набезите на християнските крале от север да си върнат териториите...

...Селото е известно и с още една забележителност: Музеят Пикасо, единственият музей, посветен едновременно на изкуството и на приятелството...  (чети нататък)

                                                                                                                                20.07.2015 

ДУХЪТ НА ГОЯ В МАДРИД

          На двайсетина минути пеша от площад Испания в Мадрид, край бреговете на р. Мансанарес, се издига малката църква Св. Антоний (San Antonio de la Florida), построена през 1798 г. в чест на Свети Антоний и на чудесата, които е вършел.

Издигната е по заповед на крал Карлос IV. Строежът е завършен през 1798 г. Чудотворецът Свети Антоний е бил изключително почитан в ония времена, поради което кралят решава да увековечи чудесата му в стенописи на църквата. Работата е възложена на прочутия вече тогава Франсиско де Гоя. Фреската на купола на църквата изобразява най-голямото чудо, извършено от светеца – възкресяването на един мъртвец... (чети нататък)

                                                                                                                               21.05.2015

ЛЮБОВНИЦИТЕ ОТ ТЕРУЕЛ

          Тази неделя приключи тридневният фестивал „Сватбите на Исабел”, който за 19-та година се провежда в гр. Теруел (на 300 км източно от Мадрид) в чест на т.нар. Любовниците от Теруел, които са се превърнали в емблема на града. Красива и тъжна история на една невъзможна любов, случила се през 13 век в града. Разказва легендата, че Исабел и Хуан били влюбени до полуда един в друг, но тя била дъщеря на най-богатия човек в града, а Хуан произхождал от бедна, макар и знатна, фамилия. Той поискал да се оженят, но баща й не искал да я даде на бедняк... (чети нататък)

                                                                                                                                22.02.2015

ИСПАНСКИТЕ ФИЛМОВИ НАГРАДИ ГОЯ - 2015          

           Испанските филмови награди „Гоя” (еквивалент на Оскарите) бяха раздадени снощи на изключително зрелищна и забавна церемония. Нашумелият миналата година филм „Най-малкият остров” отнесе 10 статуетки с лика на великия художник Гоя: за най-добър филм, най-добър режисьор, главна мъжка роля, сценарий и пр. Въпреки това обаче той имаше сериозни конкуренти в лицето на „Хлапето” (Еniño), „Диви разкази” (Relatos salvajes – копродукция Испания-Аржентина), „Magical gurl”, „Осем баски фамилии” (Ocho apellidos vascos), „10 0000 километра”, които също грабнаха награди в някои категории. Горещо ви препоръчвам да гледате тези филми. Испанското кино, напук на 21-процентовия ДДС, през последните две години бележи изключителен възход... (чети нататък)

                                                                                                                                 08.02.2015       

МИСТЕРИОЗНАТА ДАМА ОТ ЕЛЧЕ

          „Дамата от Елче” – прочутата статуя, датираща от 5-4 век пр.н.е. Преди дни за пръв път я видях „на живо” в Националния археологически музей в Мадрид, и се изумих. Невероятна прилика с настоящата кралица на Испания Летисия.

Статуята е открита на 4 август 1897 г. случайно от орачи, обработващи земята в имението на доктор Мануел Кампельо, виден колекционер и любител-археолог, в град Елче, провинция Аликанте... (чети нататък)

                                                                                                                                 31.01.2015

 

ЗАЛЕЗИТЕ НА МАДРИД

          Няма нищо по-красиво и по-романтично от една гледка към покривите на Мадрид, окъпани от последните лъчи на късното есенно слънце след току що преминалия дъжд. Залезът на Мадрид и няколко минути след това падащият здрач - тези дъхоспиращи мигове успях да хвана от покрива на Клуба на изящните изкуства, там, където потокът на Гран Виа се влива в улица Алкала.

Предоставям ви някои от тези снимки, за да се насладите и вие на това очарование... (чети нататък) 

                                                                                                                               11.12.2014

 

ЗАМЪЦИТЕ НА ИСПАНИЯ – ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ

         В Испания има 5000 древни и средновековни замъка, от които 500 са съхранени в перфектно състояние. Пътуването до тези замъци се превръща в истинско приказно пътешествие през историята на тази древна земя.

Замъкът Кока,на около 60 км на север от Сеговия. През 1453 г. архиепископът на Севилья Алонсо Фонсека получава разрешение от крал Хуан Втори на Кастилья да изгради този замък. Архиепископът решава да го построи в селцето Кока по настояване на неговия племенник и управител на селото, който също се казва Алонсо Фонсека. Изграждането на крепостта завършва през 1473 г.

Не една романтична или зловеща история е свързана с този замък... (чети нататък)

                                                                                                                             19.11.2014

 

МАДРИДСКОТО МЕТРО - ПОЧТИ СТОЛЕТНИК

         На 17 октомври 1919 г. тогавашният крал Алфонсо XIII (прадядо на сегашния крал Фелипе VI) тържествено открива първата отсечка от метрото на Мадрид – 8 станции на линия 1 с дължина 3 и половина километра между площад Пуерта дел Сол и Куатро Каминос.

По време на Гражданската война (1936-39 г.) Мадридското метро, освен за превозно средство, е служело и за бомбоубежище при бомбардировките, на които е подложен градът от франкистката авиация.

Днес мадридското метро отбелязва своята 95-годишнина с 12 линии с обща дължина 293 километра и 300 станции. И с над 500 милиона пътници годишно.

Първият въпрос, който си задава влизащият за пръв път в метрото на Мадрид, е „защо влакчетата се движат отляво, след като останалият шосеен и релсов транспорт има дясно движение?”... (чети нататък)

                                                                                                                           17.10.2014

 

TAPAS – ПРОЧУТОТО ИСПАНСКО МЕЗЕ

         За трета поредна година, на 29 октомври се отбелязва световният ден на „тапата” – прословутото испанско мезе. Въпреки че в много страни вече го познават и го предлагат в заведенията, то е „родено” в Испания преди 8 века. За испанците  „la tapa” не е просто мезе към питието, а е стил и начин на живот. Днес има хиляди, дори милиони рецепти за приготвяне на „тапа”, и всеки – без да е кулинарен експерт – може да си  направи, стига да има малко въображение. А въображението на испанците в тази посока е неизчерпаемо.

Твърди се, че крал Алфонсо Десети Мъдрият (Alfonso X el Sabio), управлявал Кастилското кралство от 1252 до 1284 г.,  е поставил началото на този вид мезе, като заповядал в таверните да не се сервира вино без да е съпроводено с нещо за хапване... (чети нататък)

                                                                                                                          29.09.2014

 

КЪДЕ Е ГРОБЪТ НА СЕРВАНТЕС?

          В самото сърце на Мадрид на Хабсбургите, в емблематичния Квартал на Буквите се намира средновековният манастир Сан Ильдефонсо, по-известен като Манастирът на Ордена на Светата Троица, основан през 1609 г. Една паметна плоча на фасадата му напомня, че тук е погребан авторът на най-великият роман, написан на испански език, „Хитроумният идалго Дон Кихот де ла Манча”. Но в момента никой не знае къде точно почиват тленните останки на гения Сервантес, който е погребан тук по негово желание. Това става на 23 април 1616 г. Няколко десетилетия по-късно, при основен ремонт на манастира, местят гроба му няколко пъти без някой да се погрижи да отбележи мястото, и така се губят следите му... (чети нататък)

                                                                                                                      18.09.2014

                     

 УНИВЕРСИТЕТ ЗА МАГЬОСНИЦИ

 

          Не става дума за магьосническата школа Хогуортс на Хари Потър, а за нещо съвсем реално, което се намира само на 60 км от Мадрид, в малкото градче Сан Лоренсо де Ел Ескориал, (където е и манастирът Ел Ескориал, превърнат в кралски пантеон).

Там, в Кралския университетски център, филиал на Мадридския университет Комплутенсе, за втора година тази есен, във факултета по Изящни изкуства ще има специалност „Илюзионизъм” – единствената в света университетска програма от този тип... (чети нататък)

                                                                                                                       05.09.2014 

 

ЕКОЛОГИЧЕН ПАРК ОТ СМЕТИЩЕ

          Още преди десетилетие мадридчани са решили много изобретателно проблема с градския боклук?  В югоизточните покрайнини на града отдалече се вижда плато покрито с млади дървета и храсти. Това е бившето градско сметище на Мадрид. Освен в екологичен парк то е превърнато и в източник на електроенергия. Как са го направили?...(чети нататък)

                                                                                                                       27.08.2014

 

ИСПАНСКОТО ВИНО – ОМАЙВАЩО, ЧУВСТВЕНО И… ИЗОБРЕТАТЕЛНО

          В Испания културата на виното, след културата на хамона, е една от най-старите и най-поддържани традиции. В този смисъл, въображението на винарите е безгранично и постоянно ни изненадва с нови и нови изобретения. Последното такова е сладолед от вино, който това лято е хитът на сезона... (чети нататък)

                                                                                                                        19.08.2014

 

НЕЗРЯЩИ ХУДОЖНИЦИ?  И ТОВА Е ВЪЗМОЖНО

          Както може да има глухи композитори (справка: Батовен), така е възможно да има и слепи художници. Доказателство за това твърдение е Музеят на слепите (Museo tiflológico) в Мадрид.

Невероятно е, наистина, докъде могат да се простират човешките възможности и човешката воля. Наблюдаваш картините, скулптурите и декоративните пана, създадени с изключително майсторство и талант, и не можеш да повярваш, че са дело на творци, които не се виждали какво творят. Впрочем, да, виждали са го – в своето въображение. Ние, зрящите, никога няма да разберем какво всъщност „виждат” лишените от светлината...  (чети нататък)

                                                                                                                        13.08.2014