Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

ВДЪХНОВЕНИЕ ОТ ИЗВОРА

         Тази екскурзия е балсам за душата на литературните маниаци. За около 3 часа ще се потопим в неповторимата атмосфера на уникалния мадридски Квартал на Музите, в който концентрацията на гениалност на квадратен метър е най-висока в цялата световна история. В него са живели такива големи испански творци, като Мигел де Сервантес, Лопе де Вега, Франсиско де Кеведо и ред други.

Започваме нашия тур от паметника на Сервантес на площада на Конгреса, намиращ се в началото на литературния квартал. Ще ви разкажа какво съкровище е намерено под пиедестала при реставрация на статуята през 2009 г.

Хлътвайки в тесните средновековни улички, краката ни ще стъпват по гравирани в плочките с бронзови букви цитати от творбите на знаменитите обитатели на този квартал.

Така стигаме до къщата, където е прекарал последните години от живота си и е издъхнал великият Сервантес. После ще минем и покрай манастира, в който почиват тленните му останки. В същия манастир е погребана и една от извънбрачните дъщери на Лопе де Вега. Ще ви разкажа защо се е замонашила на 16-годишна възраст и какво е станало, когато покрай манастира е минавала траурната процесия с тялото на баща й.

В къщата-музей на Лопе де Вега пък ще се потопим в атмосферата, в която е живял и творил големият драматург, ще видим кабинетът му, където е написал знаменитите си пиеси, ще видим спалнята му, кухнята на семейството. После ще влезем и в църквата, където е погребан.

Ще ви разкажа любопитни истории около сложните взаимоотношения между двамата гении.

В този квартал се намира и най-старият действащ театър – Театро Еспаньол, основан през 1565 г.  Ще видим и печатницата, където през 1605 г. е отпечатано първото издание на романа Дон Кихот, и където днес се съхранява точно копие на печатарската машина, от която за пръв път е излязъл великият роман.

И след като се снимаме пред паметниците на Калдерон де ла Барка и Федерико Гарсия Лорка, накрая ще поседнем да отдъхнем и да пием по чаша вино от марката “Вината на Мадрид“ в таверната, в която се е събирала мадридската бохема от Златния век на испанската литература.

 

   Продължителност на екскурзията: до 2-3 часа

   Тарифа:

Брой души в група
Цена за група
 1-2   80 €
 3-4  120 €
 5-6  150 €
 7 и повече  по договореност

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги.

             НЕ ВКЛЮЧВА: Транспорт. Храни и напитки. Входните билети за музеи и монументи.