Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

 

КОРИДА В МАДРИД

 

         

Барелеф на стената срещу Пласа де ТоросБарелеф на стената срещу Пласа де Торос          Бикоборството в Испания се заражда през XVI век като отражение на труда на животновъдите при воденето, затварянето и коленето на добитъка в градските кланици, които започват да се изграждат именно в онзи период. Тези специалисти по направляването на едрия рогат добитък, главно бикове, както и самите касапи, са прилагали изключителна изобретателност, творчество и виртуозност при тази твърде рискована работа. Което веднага бива забелязано от различни наблюдатели. Първи сведения за тия своеобразни и зрелищни „борби” са от Кланицата на Севилья, в която се проектира и изгражда специална кула или ложа, откъдето представители на градските власти наблюдавали тези действия. През втората половина на XVI век в същата кланица вече се изграждат и първите трибуни за масовата публика. С течение на времето това се превръща в едно от любимите забавления както на народа, така и на висшата класа. През XVII започват да изпъкват отделни имена на бикоборци (тореадори), станали любимци на публиката не само със своята смелост и стил, но и поради факта, че произлизат от самия народ , а не от благородниците.  

Манолете на пощенска картичкаМанолете на пощенска картичка

 

През XIX век се установява окончателната структура на съвременното бикоборство. В средата на XX век коридата в Испания бележи изключителен възход главно с появата на Мануел Родригес-Манолете, който се смята за най-големия от всички тореадори в историята. Въпреки таланта си, обаче, той загива, прободен от бик, по време на спектакъл на 29 август 1947 г. Много други тореадори също намират смъртта си на арената. 

В Мадрид първата арена се построява през 1874 г. В годините 1913-1920 тя започва да отеснява за все по-нарастващите търсения и изисквания. Така се стига до идеята за изграждането на нова арена (сегашната), която започва да се строи през 1922 г. и е завършена през 1929 г. За спектакли обаче официално се открива едва през 1934 г. с първата корида на известни тогава в Испания тореадори.

 

Пласа де Торос по време на коридаПласа де Торос по време на коридаАрената на коридите (Plaza de Toros) е най-голямата в Испания, с капацитет 25000 зрители, и трета по вместимост в света след тази в Мексико и Венесуела, но първа по големина на арената – 62 м. в диаметър. По значимост (като активност) се смята за най-важна в света.

Сезонът на коридите тук започва през март и завършва през октомври със спектакли всеки уикенд. По време на празниците Сан Исидро (патронът на Мадрид) – от 15 май до 15 юни тук всеки ден има спектакли.

Освен за кориди, арената се използва и за други мероприятия. Тук са изнасяли концерти световноизвестни изпълнители като Биитълс, Айрън Мейдън, Кайли Миноуг, Шакира, Маго де Оз, и много други. Използва се и за спортни състезания. През 2008 г. тук се проведе полуфинала по тенис за Купата Дейвис.

Всеки ден тук се организират също и туристически визити на арената. В рамките на тази визита, освен самата арена, коридорите, по които се пускат биковете и коридорите, по които излизат тореадорите, се посещава още Музеят на коридата, в който можеш да се потопиш в атмосферата на най-знаменитите кориди от миналото и да се запознаеш с различните етапи от развитието на това зрелище. Експозицията съдържа всичко, свързано с коридата, включително гравюри, скулптури, книги и различни предмети, принадлежали на известни тореадори като плащове, обшити със злато копринени костюми, шпаги, пики, шапки, както и колосални препарирани глави на най-жестоките и бойни бикове, сразени от тореадорите. Разписанието на тези туистически визити е 10.00-18.00 без почивен ден. В дните, когато има кориди, тези посещения приключват в 14.00 ч. Цена вход: 9.00 € за възрастни, 6 € - деца до 12 г., безплатно – деца под 5 г.

А ако желаете да посетите един спектакъл корида, можете да се информирате тук за цените и възможности за закупуване на входни билети.