Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

ОБИКОЛКА НА ИСПАНИЯ И НА СВЕТА ЗА ТРИ ЧАСА

                                                              

 

         Уникална екскурзия, която може да се направи само в Мадрид. Тук е единственият по рода си в света музей, в който незрящите могат да се докоснат до испанското и световното архитектурно и културно наследство във вид на умалени до човешки ръст макети на най-известните испански и световни монументи. Единственият музей, в който експонатите могат свободно да се пипат.

“Екскурзията“ ни, разбира се, ще започне от Мадрид: Кралския дворец, Триумфалната арка Пуерта де Алкала, монументът на богинята Кибела, кралският пантеон в Ел Ескориал. След това ще отскочим до Толедо – древната столица на Испания, после до Сеговия с нейния 20-вековен акведукт, и до Авила с най-старата й запазена крепостна стена.

Докато незрящите ги опипват с ръце, за да добият представа за тях, аз им разказвам историята на тези монументи, любопитни факти за тях, и като цяло историята на Мадрид и на Испания, с която те са тясно свързани.

 

После ще направим един “тур“ из страната, за да “видят“ прочутата Саграда Фамилия в Барселона, джамията-катедрала в Кордоба, дворецът Алхамбра в Гранада, катедралата в Сантиаго де Компостела, пещерите на Алтамира, и още ред други монументи – гордостта на испанската архитектура, култура и история.

 

След това ще тръгнем на околосветско пътешествие, за да се запознаят с най-известните световни монументи, между които Айфеловата кула в Париж, римския Колизеум, храма Света София в Истанбул, двореца Тадж Махал в Индия, статуята на Свободата в САЩ, московския Кремъл, Бранденбургската врата в Барлин, гръцкия Партенон и т.н.

 

След като направим нашата обиколка на Испания и на света, ще отидем в друга уникална зала, където незрящите могат да се насладят на творчеството на свои събратя - незрящи художници. Скулптурни творби от различни материали и картини с релефна повърхност са достъпни за посетителите, които с опипване могат да ги “видят“.

 

В трета зала на музея посетителите могат да се запознаят с цялата история на брайловото писмо. Там са изложение модели на всички пишещи машини за брайлови текстове, както и печатарски такива за брайлови книги – от първите, изнамерена преди повече от век, до най-съвременните, използвани днес. И този раздел от музея е предназначен както за зрящи, така и за незрящи, които също с опипване на машините могат да разберат какви са били.

 

Като приключим нашето пътешествие в музея, ще спрем за почивка, за да могат нашите гости да опитат от типичните испански ястия в някой от безбройните уютни ресторанти, които тук наричат бар.

 

Следобед, който се интересува, мога да го заведа в единствената в Испания ШКОЛА ПО ТЕНИС ЗА НЕЗРЯЩИ и да вземе първи уроци по тенис. Играта се базира на ефекта на “пеещи“ топки. Как точно става това, ще го оставя в тайна. Елате и ще разберете.

 

Цената за тази екскурзия е по договореност с организаторите.