Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ГРАДЪТ НА СЕРВАНТЕС И БЕЛИЯ ЩЪРКЕЛ

 

         На 35 км от Мадрид, в градчето Алкала де Енарес, преди 4 века и половина се е родил Мигел де Сервантес, „бащата” на рицаря на печалния образ - безсмъртния идалго Дон Кихот и неговия верен помощник Санчо Панса.

 

               Нашата екскурзия из града започва, разбира се, от къщата музей Сервантес. Ще я разпознаем лесно. Тръгвайки по главната и много характерна улица Майор (в Испания всеки град и село си има своята улица Майор и своя площад Майор), ще стигнем до една къща, пред която кротко са приседнали на пейка, в очакване на гости, Дон Кихот и Санчо Панса. Типична селска къща от епохата на Златния век на Испания, с вътрешен двор (patio) и чардаци, тя пресъздава обстановката, в която се е родил и израснал великият писател. Сред експозицията от издания на романа на десетки езици, ще видим и рядък екземпляр от първото издание на български език.

А в културния център „Вселените на Сервантес” ще видим купела, в който в края на 1547 г. е било кръстено бебето Мигел. Това се е случило в църквата Санта Мария ла Майор, която 4 века по-късно, по време на Гражданската война, е била почти изцяло разрушена. Сред оцелялото имущество на храма се е оказал и този купел. От сградата остава непокътната само камбанарията, която и днес се издига в дъното на площад Сервантес. 

Близо до този площад е и уникалната по своя стил средновековна сграда на колежа Сан Илдефонсо и Университета Алкала де Енарес, обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство. Ще разберем как и защо е създаден Университетът в Алкала – един от най-старите в Испания и в Европа, предшественик на Университет Комплутенсе – най-престижният и най-голям днес испански унииверситет. Ще разберем кой е кардинал Сиснерос и защо всъщност той е основателят на университета през 1499 г. В тази сграда, неизменно всяка година от 1975 насам, в края на месец април кралят на Испания връчва наградата Сервантес – най-престижната литературна награда в испаноезичния свят.

Но въпреки че на всеки ъгъл, на всяка улица тук се усеща духът на Сервантес, Алкала де Енарес не е само Дон Кихот.

През Първи век от Н.е. римляните издигат тук град, който наричат Комплутум. Ще се потопим в атмосферата на този древен град, сред чиито останки, и по-точно, в къщата Иполитус, можем да видим перфектно съхранена 20-вековна мозайка, ще научим как е бил съграден този дом.

В манастира Сан Хуан от Покаянието, или както е известен още Къщата на Аудиенцията, ще разберем какво са отговорили на Христофор Колумб католическите крале  Исабел Кастилска и Фернандо Арагонски, когато именно тук го приемат за пръв път, за да изслушат неговия проект за пътуване до „Индиите”.

В Катедралния храм Св.Св. Хусто и Пастор, основан през 5 век, ще научим древни истории и легенди около изграждането му.

В Алкала де Енарес се намира и най-старата действаща болница в Европа – болницата Антесана, основана през 1483 г.

След като отдъхнем на площад Сервантес, ще се отправим към двореца Ларедо, който изумява със смесицата си от архитектурни стилове. Ще посетим музея му, съхранил многовековната история на университета. Ще научим кой е създателят му и каква е била съдбата през последния век на това уникално архитектурно творение.

Преди да се отправим обратно в Мадрид, ще приседнем в някое от многобройните заведения на улица Майор, за да опитаме от типичните испански тапас, които тук се предлагат в щедри размери.

Но какво е Алкала без щъркелите. Със своето елегантно присъствие и със своите гнезда те от незапомнени времена украсяват всяка сграда и всеки монумент на града, символизирайки по този начин мирното съжителство между историческото и природното богатство. Алкала е градът с най-много щъркели на глава от населението. Тази невероятна гледка може да се наблюдава почти по всяко време на годината, тъй като щъркелите напускат Испания само от ноември до януари.

 

   Продължителност на екскурзията: 6-7 часа*

   Тарифа без осигурена от екскурзовода кола (придвижване с обществен транспорт:

Брой души в група Цена за група
1-2 140 €
3-4 170
5-6 200 €
7 и повече по договореност

      Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги.  

               НЕ ВКЛЮЧВА: Цени транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

                Цените на входните билети можете да консултирате тук

 

    Тарифа при осигурена от екскурзовода кола:

Брой души в група  Цена за група 
1-2  390 €
3-4  420 €
5-6  480 €
 7 и повече по договореност 

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

             НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки. 

*Забележка: Посоченото времетраене на екскурзията включва и времето за пътуване до Алкала де Енарес и обратно.