Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ПО СТЪПКИТЕ НА ДОН КИХОТ *

 

 

„В едно село на Ла Манча, за чието име не искам да си спомня, живееше неотдавна един идалго - от ония, които притежават копие, стар щит от биволска кожа, мършав кон и бързонога хрътка.”

Разпознахте го, нали? Един от най-незабравимите образи в световната литература. Въпреки че „бащата” на безсмъртния идалго Дон Кихот е роден в градчето Алкала де Енарес край Мадрид, земята на Кастилья Ла Манча е тази, която го вдъхновява да опише в един велик роман „подвизите” на рицаря на печалния образ и на неговия верен помощник.

 

          Нашата екскурзия из земята на Ла Манча започва от село Ескивиас, на половината път между Мадрид и Толедо. Биографите на Сервантес твърдят, че без Ескивиас не би имало "Дон Кихот". Това е селото, където през 1584 г. Мигел де Сервантес се влюбва и се жени за младата Каталина де Паласиос и остава да живее в него до 1587 г. Именно тук, в къщата на дон Алонсо Кихада Саласар, в която е живяло младото семейтво, се е зародил романът "Дон Кихот", а собственикът дон Алонсо Кихада е вдъхновил Сервантес за безсмъртния образ на хитроумния идалго. В къщата-музей Севантес се пазят копия на документи и църковни регистри от XVI век, които удостоверяват, че много от персонажите в "Дон Кихот" са съществували. Трите години, които Сервантес прекарва в Ескивиас, са му дали вдъхновението, а много от жителите на селото са станали първообрази на герои от романа. 

От Ескивиас ще се отправим към село Консуегра, на 60 км южно от Толедо, където се намират оригиналните вятърни мелници, описани в романа Дон Кихот, с които храбрият идалго води битки на живот и смърт. От 13-те, които са съществували през XVI век, са се запазили в оригинал 12. Ако случим деня, в който специално обучен работник задвижва една от тях (прави се веднъж седмично), това е изключително впечатляваща атракция.

Близо до мелниците е замъкът-крепост, от чиито стени ни гледат 1000 години история, натежали от битки, любови и предателства. Издигнат през Х век, отначало е бил седалище на рицарите темплиери. През XII век крал Алфонсо VIII го подарява на рицарите на Ордена на Св.Йоан Йерусалимски. Посещението в него е също невероятно атрактивно. Освен че се организират рицарски спектакли със самите туристи, в залите му могат да се видят оръжия и всякакви пособия от рицарските епохи.

Всяка година в средата на август в Консуегра се провежда Средновековният фестивал. Ако вашата екскурзия съвпадне с този период, ще станете свидетели на удивително зрелищни спектакли в замъка с възстановка на средновековни събития и битки и с участието на самите туристи. Също в рамките на този фестивал се организират „приключения с Дон Кихот и Санчо Панса”.

От Консуегра ще се отправим към средновековното селце Тобосо (на около 30 км от Консуегра), основано през XII век и получило световна слава след първата публикация на романа Дон Кихот през 1605. Това е селото, където живее Дулсинея, дамата на сърцето на Дон Кихот. Очарователно селце в сърцето на земята на Ла Манча, съхранило стила на своите къщи отпреди 5 века, както го описва Сервантес в безсмъртния си роман: високи каменни дувари, ослепително бели стени на къщите и дворове с кладенци от XVI век. Всичко тук напомня за Дон Кихот и любовта му към прекрасната Дулсинея. Тук е къщата, където се е родила и живяла Ана Мартинес Сарко де Моралес – жената, която е прототип на литературния образ на Дулсинея. Днес тази къща е превърната в къщата-музей на Дулсинея, с възстановен екстериор и интериор на типичната ла-маншска селска къща от  XVI век, когато в нея е живяла жената, вдъхновила Сервантес за образа на Дулсинея. В Музея на карикатурата, разположен също в къща стил от онази епоха, можем да видим уникална частна колекция  от карикатури на тема Дон Кихот, от най-известните и популярни художници графици.

В Музея на Сервантес пък е събрана внушителна колекция от издания на романа Дон Кихот на различни езици. Всички те са подарени на селото в различни епохи и от различни видни персони от света на културата и политиката, и със собственоръчно посвещение на село Тобосо. Между тях можем да видим дори издание, подарено от Хитлер с неговия подпис, както и от аржентинския президент Хуан Перон. Тук е и първото издание на романа на езика еускера (езикът на баските) написан с келтски букви, както и един ръкопис украсен с илюстрации.

Селцето Тобосо привлича като с магнит туристи от цял свят не само с духа на Дон Кихот и Сервантес, не само с многобройните си средновековни църкви и манастири, но и със своите традиции и празници. През цялата година тук нещо се чества. И ако имате късмет да попаднете на някои празник или карнавал, изживяването наистина е неповторимо. Особено зрелищни са Сервантовските празници в края на април, когато цялото село се превръща в един декор на Дон Кихотовската епоха, по улиците му се разхождат персонажи от XV-XVI век, може да ви срещне дори самият Дон Кихот, неизменно следван от верния Санчо Панса,  възпроизвеждат се цели сцени от романа.

И както навсякъде в Испания, в Тобосо се грижат не само за духовната храна,  но и за храната на тялото. Можете да опитате ястия, типични за района на Ла Манча, или дори които само в това село се готвят, като например прословутото писто манчего (особен вид кьопоолу от Ла Манча), или трохите на пастира, или ушите на попа, или гнилата тенджера и още ред такива… И, разбира се, всички направо задължават да бъдат придружени с чаша отлично червено вино, произведено тук, на място, в селото, което притежава лозя, губещи се в хоризонта. А за десерт непременно трябва да се опитат пелусас (пухчета), които се приготвят само тук от монахините Клариси (Клариския Орден) .

Може би ви се прииска да получите рецептата на някое от тези ястия. Е, няма да ви я издам. Елате и сами ще разберете.

 

   Продължителност на екскурзията: 10-12 часа

   Тарифа:

Брой души в група Цена за група
1-2 490 €
3-4 540 €
5-6 590 €
7 и повече по договореност

      Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

               НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

                Цените на входните билети можете да консултирате тук

    Забележка: Тази екскурзия може да се осъществи само с осигурен от екскурзовода транспорт и е по-подходяща за летните месеци, когато се стъмва към 21-22.00 ч.