Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

 

ФЛАМЕНКО - ОГНЕНА СТРАСТ И БОЛКА 

 

 

Танцът на страсттаТанцът на страстта

         Главозамайваща феерия от звуци и движения, въплътени в танц, музика и песен – това е фламенкото, едно от най-загадъчните народни изкуства.

Корените му се губят някъде в арабския период на Испания, тъй като, според някои специалисти, модулациите и музикалните фрагменти в жанра фламенко наподобяват монотонните ислямски песни. Други изследователи приписват произхода на фламенкото на циганите, които се заселват в южната част на Испания (Андалусия) в началото на XVI век. По това време там особено популярни са монотонните еврейски псалми, които също оставят своя отпечатък в зараждащото се ново изкуство.

Обувките - важно "действащо лице" в изпълнениетоОбувките - важно "действащо лице" в изпълнениетоЕдно е сигурно – фламенкото се ражда в Андалусия от самия народ. В началото няма нито танц, нито китара, само песен „а капелла”,  тъжна и протяжна, съпровождана с ритмично пляскане на дланите и потропване с обувки. 

Загадка е също така произходът на самата дума „фламенко”. Няколко са версиите. Най-разпространената – на Блаз Инфанте, „бащата” на андалуската автономия – е, че думата „фламенко” произлиза от арабския термин Felah-Mengus, което означава „скитащи селяни”, понятие, с което в Андалусия са определяли циганите.

Езикът на тялото - основен елементЕзикът на тялото - основен елементДруга, също достоверна версия, е, че полифоничната музика на Испания от XVI век е дошла от Холандия, тоест от някогашна Фландрия. Тази теория е подкрепена и от факта, че някога се е смятало, че циганите са от германски произход, поради което могат да бъдат наричани „фламенко”. Впрочем и днес в Андалусия циганите наричат андалусците „гачо” (gachó – мъж не циганин), те пък наричат циганите „фламенко”. И още една версия, недотам подкрепена с факти: смята се също, че думата произлиза от жаргон от края на XVIII век, с който са определяли всичко, което означава показно, претенциозно, пищно, както и който е самохвалко, фанфарон.

Но какъвто и да е произходът на фламенкото, с течение на вековете то се е развило в едно изключително зрелищно и спиращо дъха танцово и музикално изкуство, изпълнено със страст и огън, което се е превърнало в една от емблемите на Испания.

Спектакъл в МорерияСпектакъл в МорерияИ въпреки че фламенкото е родено в Андалусия, в Мадрид има много места, където можеш истински да се потопиш в атмосферата на тази страст. Спектакли „фламенко” се представят периодично в много театри. Но най-пълноценно ще бъде усещането, ако отидете на вечеря в някой от многобройните ресторанти в Мадрид, които представят такива спектакли - така наречените "ресторанти таблао-фламенко".

Най-известният от тях е Корал де Морерия. Той е първият в Мадрид, който започва да представя фламенко шоу още през 1956 г.  Включен е в бестселъра на Ню Йорк Таймс "1000 места, които трябва да видиш, преди да умреш". В последните години, обаче, остава само със славата си, тъй като високите му цени не отговарят на качеството на спектакъла. Появиха се много други ресторанти таблао-фламенко, които работят с най-добрите изпълнители и представят изключително зрелищни спектакли на много по-достъпни цени. 

Възможности за резервация в ресторант таблао фламенко в Мадрид, можете да консултирате тук.