Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ЕЛ ЕСКОРИАЛ, КРАЛСКИЯТ ПАНТЕОН

 

 

               Когато през 1561 г. крал Фелипе II пренася столицата на Испания от Толедо в Мадрид, решава да построи нова резиденция, достойна за кралската му особа. И избира това изключително живописно място в полите на планината Гуадаррама, на 60 км от Мадрид. Ел Ескориал е била най-любимата му лятна резиденция от всички, с които е разполагал. Едновременно с това я превръща в кралски пантеон, след като погребва там баща си Карлос I. И когато през 1598 г. настъпва краят на дните му, той пожелава да бъде пренесен от Мадрид в Ел Ескориал в специален стол-носилка, за да умре именно тук. Тук е и погребан на 13 септември 1598 г.

 

         В Ел Ескориал са погребани всички испански крале от Карлос I до Алфонсо XIII (прадядото на сегашния крал на Испания Фелипе VI). Гробниците са истински модел за пищност и кралски разкош.

В Двореца-манастир и до днес се съхранява и може да се види една от най-богатите библиотеки на XVI век, сравнима може би само с тази на Ватикана. На полиците й са събрани над 50 хиляди уникални печатни издания, между които двутомник на Библията, написан на 5 класически езика, както и множество древни ръкописи.

Всяка от залите на Двореца ревниво пази духа на неговия създател Фелипе II – една от най-противоречивите, но и от най-значимите фигури в плеядата от крале на Испания. Тук ще разберете защо след смъртта му неговите привърженици го представят като първообраз на всички добродетели, а враговете му - като фанатично и деспотично чудовище. Това е кралят, който отнася със себе си най-много тайни в отвъдното, защото малко преди смъртта си заповядва да се изгори цялата му кореспонденция.

Базиликата към манастира е изградена в стила на храма Св.Петър във Ватикана. В едно кътче от базиликата се съхранява истинско съкровище – Разпятие в естествен ръст от бял италиански мрамор на скулптура Бенвенутто Челлини от XVI век. Ще ви разкажа любопитната история как това бижу се е оказало тук.

Манастирът Ескориал днес е действащ мъжки манастир, в който живеят 49 монаси от Августинския орден. Голяма част от тях преподават различни дисциплини в религиозния колеж към манастира.

Екскурзията до Ескориал обикновено се съчетава с посещение на

                              ДОЛИНАТА НА ПАДНАЛИТЕ

Разположена е в недрата на планината Гуадаррама, на 7 км от манастира Ескориал, и по думите на архитекта на мемориала Диего Мендез, „това е една дива и сурова долина с формата на гърло, красиво разгърнала се във величествена композиция с планината”. В центъра на тая долина, се е скътала базиликата Санта Круз, буквално изкопана в гранитната скала на хълма и увенчана с огромен, 150-метров кръст.  Мемориалът е издигнат след края на Гражданската война по инициатива на самия Франко – като символ на помирението между двата враждуващи лагера. В базиликата, в осем параклиса, са намерили покой тленните останки на над 30 000 загинали по време на Гражданската война както от страна на франкистите, така и от страна на републиканците. 

Базиликата под кръста буквално е изкопана в скалата и се вижда само входът й. Навътре тя е дълга 262 м и е най-голямата подземна църква в света. По време на служба звукът от органа й се чува на разстояние от 10 километра. Великолепният й купол омагьосва погледа с мозайка от 5 милиона елемента.

Всяка част от мемориалната композиция носи някакъв символ. Пътечката, която води към кръста е под формата на стълба с 10 стъпала – 10-те божи заповеди. Самият мемориал има пирамидална форма, губеща се в небето. Първите 25 метра в основата на кръста са „заети” от 4 величествени скулптури – на четиримата основни евангелисти Свети Йоан, Свети Лука, Свети Марко и Свети Матей. На следващите 17 метра са други 4 скулптури – на четирите основни добродетели: благоразумие, справедливост, смелост и въздържание, и всички те - дело на скулптура Хуан де Авалос.  

Съществуват много легенди и истории около изграждането на мемориалния комплекс, продължило 18 години, които ще ви разкажа, когато дойдете.

Мемориалният комплекс заедно с базиликата се поддържат и обслужват от монашеското братство на Бенидиктинския орден. Именно с цел да бъде обслужвана базиликата, през 1958 г. се решава в долината да се основе манастир и да се причисли към абатството на ордена на Сан Бенито. В момента в манастира живеят 23 монаси, ръководени от игумена Дон Анселмо Алварез. Сред тях все още са и някои от основателите на манастира през 1958 г. Животът им е подчинен на един кодекс, написан през VI век – „Принципът на Сан Бенито”, направлявал живота на поколения монаси, и който е една от книгите, оставили дълбока следа не само в духовната, но и в цялостната история на Европа.  

 

   Продължителност на екскурзията само до Ел Ескориал: 6-7 часа

   Тарифа без осигурена от екскурзовода кола (придвижване с обществен транспорт): 

Брой души в група  Цена за група 
1-2 140 €
 3-4   170 € 
 5-6   200 € 
7 и повече  по договореност 

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги.       

             НЕ ВКЛЮЧВА: Цени транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

             Цените на входните билети можете да консултирате тук

 

   Продължителност на екскурзията с включена Долината на падналите: 7-8 часа

   Тарифа при осигурена от екскурзовода кола:

Брой души в група Цена за група
1-2 400 €
3-4 430 €
5-6 490 €
7 и повече по договореност

      Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

               НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

               Цените на входните билети можете да консултирате тук

      Забележка:  Маршрутът през Долината на падналите може да се осъществи само с осигурен от екскурзовода транспорт.