Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

 

ТРАНСПОРТЪТ В МАДРИД

 

          Испанската столица има една от най-функционалните и най-добре развити мрежи на градски транспорт – метро и автобуси. (В Мадрид няма трамваи, премахнати са през 1972 г.).

Всеки ден хиляди пътници ползват метротоВсеки ден хиляди пътници ползват метротоНай-удобно и бързо се пътува с МЕТРОТО. То има 12 линии, които стигат практически до всички точки на града. В час-пик влакчетата минават на 2-3 минути, в останалото време на 4-5, в почивните дни понякога ги разреждат и до 7-8 минути. С едно билетче можеш да се придвижиш докъдето искаш с колкото искаш прехвърляния под земята. Еднократният билет е 1,50 € за придвижване до 5 спирки. След това, с всяка спирка цената се качва с по 0,10 €, но най-скъпият билет е 2,00 €, тоест, при повече от 10 спирки всичко е 2 €. До/от летището се заплаща допълнително още 3 € летищна такса.

За пътуващите по-често най-изгоден е т.нар метробус – билет за 10 пътувания с метро или автобус. Независимо от колко спирки ти е едното пътуване, цената му в момента (намалена от 1 февруари до 30 юни 2023) е 6,10 €. Когато за пръв път си вадиш такъв билет (това става само от машините във фоайето на всяка станция), плащаш още 2,50 за самата пластика, която всъщност е билетът. След това тя може да се презарежда още безброй пъти. Разбира се, има и абонаментни карти, които обаче са само за жителите на област Мадрид.

В метрото понякога минава контрола. Ако те спипат без билет, глобата е 40 €.

Автомати за билети на всяка метростанцияАвтомати за билети на всяка метростанцияПомислено е и за туристите. Има туристически карти за 1, 2, 3, 5 и 7 дни. Те ти дават свободата да се придвижваш с всякакъв вид транспорт колкото пъти на ден искаш. Тези карти са два вида: за зона А (важи само за Мадрид-град), и за зона Т (важи както за Мадрид-град, включително летището, така и за цялата област Мадрид, Толедо и Гуадалахара). Подробна информация за цените на тези карти, зоните и условията за ползване можете да видите на този линк:  http://www.neoexperience.es/es/madrid/billete-turistico (има опции на няколко езика, включително на руски). 

АВТОБУСИТЕ в Мадрид също са много удобно средство за придвижване. Има над 600 вътрешноградски линии, обслужващи Мадрид-град, и още над 500 извънградски линии, които стигат практически до всички селища на област Мадрид (тук не броим далечните дестинации до всички точки на Испания и на Европа). На всяка спирка има електронно табло, което показва след колко минути ще дойде всеки от автобусите, които спират там. За незрящите има и звуков вариант на тази информация. 

Електронно информационно табло на всяка спиркаЕлектронно информационно табло на всяка спиркаЦената на еднократния билет е 1,50 € за зона А (Мадрид-град), без значение колко спирки пътуваш. Тук важи, както споменах и по-горе, билетът "метробус". За Мадрид-област цената варира според зоната (отдалечеността на селището). До Толедо билетът отиване и връщане е 11 €.

Ако решите да ползвате автобус в Мадрид, важно е да знаете две ключови неща, за да не изпадате в неловко положение.

1. Качването е само от предната врата, слизането – само от задната. Ако на спирката има много хора за конкретен автобус, всички чинно чакат реда си на опашка, без да се пререждат и побутват. При качването, пред очите на шофьора е машинката, която ти маркира билета. Ако нямаш въпросния метробус или туристическа карта, можеш да си купиш билетче от шофьора, той играе ролята и на билетопродавач, и на контрольор. В автобус в Мадрид няма как да се промъкнеш без билет.

Всеки спокойно си чака реда да се качиВсеки спокойно си чака реда да се качи2. Автобусите спират на спирките, само ако им се даде знак. Ако чакаш на спирката, трябва да му махнеш отдалече. Ако си вътре и искаш да слезеш, преди да наближи спирката трябва да натиснеш специален бутон, който му съобщава, че има за слизане. В противен случай подминават спирката. Това се прави с цел да се спести време от безсмислени спирания.

Трафикът в Мадрид е много натоварен. А и паркингите винаги са препълнени и е истински късмет да намериш бързо свободно място, въпреки че тарифите са високи, понякога обикаляш по половин час в търсене къде да паркираш. Поради което за придвижване в града мадридчани все повече прибягват до градския транспорт. Колите им служат главно за извънградски пътувания или ако живеят в околностите, а работят в Мадрид, но дори и тогава мнозина използват обществения транспорт.

Затова и на тези, които желаете пешеходно-автомобилната (обзорна) екскурзия по Мадрид, препоръчвам да я правим с градския транспорт - така много бързо и удобно ще се придвижваме до по-отдалечените забележителности, а и по този начин ще можете да усетите пулса на "живия" живот на испанската столица и да научите много повече за характера и навиците на испанците.