Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

СЕГОВИЯ, СПЯЩАТА КРАСАВИЦА И ВЪЛЧИЦАТА

 

 

         Приказен замък, кацнал на зловещо надвиснала скала, в чиито основи бушуват и се сливат две реки. Сякаш там е скрита Спящата красавица и до нея ще може да стигне, преодолявайки по пътя си смъртни препятствия, само принцът, който трябва да дойде да я събуди. Такова е усещането, когато наблюдаваш отдалече древния Алкасар. Той, заедно с другите забележителности на града, превръщат Сеговия в едно бижу на романското изкуство на открито. През 1985 г. градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство.

  

             В нашата екскурзия по града непременно ще отидем до Алкасар, за да го видим не само отдалече, но и да се изкачим по 156-те стъпала на витата стълба до най-високата кула-наблюдателница, откъдето се открива пред погледа изумителна гледка към цялата провинция Сеговия. Първите писмени сведения за замъка датират от началото на 12 век, въпреки че се смята, че е изграден в римската епоха (1-2 век). Първоначално е служел за военни цели, заобиколен е от воден ров, както всички древни защитни крепости. По-късно е станал резиденция на крал Алфонсо VIII. Тук именно през 1474 г. е била провъзгласена за кралица на Кастилья Исабел Първа Кастилска. Тук тя и за пръв път се среща с Фернандо Арагонски. Въпреки че бракът им е договорен, тя лудо се влюбва в него и до края на живота си не престава да го обича. Алкасар на Сеговия остава завинаги любимата резиденция на Исабел Първа.

От замъка започва и древна крепостна стена, която някога е обграждала целия град и от която днес е запазена голяма част, както и три от петте й врати.

Ще се качим и до римския акведукт, чийто внушителен вид те кара да настръхнеш. Това впечатляващо творение на римската инженерна мисъл вече 20 века здраво стои на основите си, непокътнато от влиянието на времето и капризите на климата. Ще ви разкажа как се държат каменните му блокове, незалепени нито с цимент, нито с какъвто и да е друг материал; ще ви покажа къщите, през които акведуктът днес „минава” и в които го използват за естествена стена между стаите. Той напълно е съхранен, но на някои места вековете са натрупали върху него тежестта на времето и там днес той минава под земята. На плочките на Пласа Майор можем да видим маркировка на подземното му „трасе”. Съоръжението е било изградено с цел да се доведе до града водата от реките на планината Гуадаррама, тъй като зоната е била много сушава. Реките  Ересма и Кламорес не са били достатъчни, освен това едната река е служела за отходен канал на града.

А в „краката” на акведукта се намира най-емблематичната статуя на Сеговия - Вълчицата от Капитолия, или както още се нарича, Статуята на Ромул и Ремо, която всъщност е копие на символа на Рим. Ще ви разкажа как е попаднала тази статуя тук, както и легендата за двете деца Ромул и Ремо, които сучат от вълчицата.

На най-високата кота на града, до Пласа Майор, гордо се издига катедралният храм Санта Мария - последната катедрала в готически стил в Европа. Изградена през 1525 г. по заповед на крал Карлос Първи на Испания и с безвъзмездната помощ на всички граждани на Сеговия. Ще ви разкажа легенди за тръбача-ветропоказател на купола й, и какво „прави” Светецът с книгата над главния й вход.

Ще се разходим по тесните калдъръмени улички на града, превърнат в музей на градската архитектура на 15 век, ще ви разкажа различните легенди за Къщата с шиповете, която днес е приютила Училището за приложни изкуства. И ще стигнем до площада на Сирените, едно от най-красивите кътчета на града. Ще научите легенди за двете сирени, чиито статуи красят площада, и защо всъщност приличат на свинксове. На този площад се издига изящната бронзова статуя на Хуан Браво, и се намира уникалната църква Сан Мартин, чийто произход датира от далечния 11 век, когато тези земи са се владеели все още от арабите. Въпреки че на това площадче винаги е шумно и пълно с хора по околните заведения, това място по необясним начин ти предава спокойствие и създава приповдигнато настроение.

Зад крепостната стена на Сеговия и до днес са се съхранили уникални църкви, манастири и постройки от 13-15 век, като манастирите Корпус Кристи и Сан Антонио ел Реал, както и Манастирът на Босоногите Кармелити, където е гробът на Св.Йоан от Кръста (Сан Хуан де ла Круз ) – мистичен религиозен поет със светското име Хуан де Йепес Алварес, един от най-значимите поети на Средновековна Испания – и където можем да прочетем, инкрустирани в стените, негови стихове.

А ако искате да научите още много за този древен град, наситен с история, можем да посетим музея на Сеговия, разположен в бивша кланица на крал Енрике IV, наречена днес Къщата на слънцето.

И, разбира се, не може да завършим екскурзията си в Сеговия, без да опитаме от типичното печено прасенце сукалче, приготвено по особен начин в каменни пещи. Това е специалитетът, с който Сеговия се слави по цяла Испания, че и отвъд границите й. Това можем да направим в който и да е ресторант на града, но най-добре ще го усетим в култовия ресторант Кандидо, датиращ още от 1905 г., в който са обичали да отсядат Франко, кралското семейство Хуан Карлос и София, Хулио Иглесиас, и други знатни персони.

На връщане от Сеговия ще се отбием в двореца Сан Илдефонсо в Ла Гранха, разположен в планината Гуадаррама, на около 20 км от Сеговия. Този дворец с приказните му градини, е бил лятната резиденция на испанските крале през 18 и 19 век. През 1450 г. крал Енрике IV издига на това място ловен дом. По-късно католическите крале Исабел и Фернандо даряват собствеността на монасите от ордена Херонимос дел Паррал. През 18 век крал Филип V построява Кралския дворец Сан Илдефонсо – прекрасен пример за европейската дворцова архитектура. Стаите на двореца са декорирани с мрамор, японски лак и кристални лампи. Градините и фонтаните са във Версайски стил, всичките те изобразяват легенди или митологични същества.

 

 Продължителност на екскурзията (включително и времето за пътуване):

 Само Мадрид-Сеговия-Мадрид: 7-8 часа

 С отбиване в Ла Гранха:  8-9 часа

 

   Тарифа без осигурена от екскурзовода кола (придвижване с обществен транспорт):

Брой души в група Цена за група само до Сеговия
1-2 140 €
3-4 170 €
5-6 200 €
7 и повече по договореност

   Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. 

            НЕ ВКЛЮЧВА: Цени транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

            Цените на входните билети можете да консултирате тук

 

  Тарифа при осигурена от екскурзовода кола:

 Брой души в група Само до Сеговия  Сеговия и Ла Гранха 
1-2 420 €  440 € 
3-4 450 € 470 €
5-6  510 €   530 € 
7 и повече  по договореност 

по договореност

   Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

            НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

    Забележка:  Маршрутът през Ла Гранха може да се осъществи само с осигурена от екскурзовода кола.