Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

ДУХЪТ НА ГОЯ В МАДРИД

 

Фасадата на църквата Св.Антоний от ФлоридаФасадата на църквата Св.Антоний от Флорида         На двайсетина минути пеша от площад Испания в Мадрид, край бреговете на р. Мансанарес, се издига малката църква Св. Антоний (San Antonio de la Florida), построена през 1798 г. в чест на Свети Антоний и на чудесата, които е вършел.

Издигната е по заповед на крал Карлос IV, за да се впише в ансамбъла на двореца Флорида – бъдещата му лятна резиденция, която започнал да строи на този терен, който в края на 18 век все още е извън градската част.

Фреските на Гоя в църквата Св.АнтонийФреските на Гоя в църквата Св.Антоний

 

През 1792 г. самият крал участва в първата копка на църквата, като символично полага първия камък и вгражда една „капсула на времето”, състояща се от няколко златни монети с неговия лик.

Строежът е завършен през 1798 г. Чудотворецът Свети Антоний е бил изключително почитан в ония времена, поради което кралят решава да увековечи чудесата му в стенописи на църквата. Работата е възложена на прочутия вече тогава Франсиско де Гоя.

 

Детайл от фреската на купола - Св.Антоний възкресява мъртвецДетайл от фреската на купола - Св.Антоний възкресява мъртвец

Фреската на купола на църквата изобразява най-голямото чудо, извършено от светеца – възкресяването на един мъртвец. Творбата се смята за върха в стенописното изкуство на великия художник.

Гоя умира през 1828 г. във френския град Бордо, където прекарва последните 4 години от живота си, бягайки от абсолютисткия режим на крал Фернандо VII. Там е и погребан.

През 1919 г. тленните му останки са пренесени в църквата Св.Антоний в Мадрид (San Antonio de la Florida), чиито стени е изписал век преди това. Когато го ексхумират, за да го пренесат, се установява, че от трупа липсва главата. Гробът на Гоя в църквата Св.Антоний в МадридГробът на Гоя в църквата Св.Антоний в МадридПредполага се, че е била открадната преди това за френологични научни изследвания. (френоогия: наука за зависимостта между интелектуалните способности на личността и формата на черепа)

 

За да се запазят фреските в църквата, през 1905 г. тя е обявена за обект на националното културно-историческо наследство.

През 1928 г. до нея е издигната нейна „близначка”, в която се пренасят всички ежедневни религиозни дейности и събития. Оригиналната, с фреските и с гроба на Гоя, е превърната в музей, който може да се посети всеки ден от вторник до неделя от 9.30 до 20.00 ч. Входът е свободен.