Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

   ИСПАНСКОТО ВИНО – ОМАЙВАЩО, ЧУВСТВЕНО И… ИЗОБРЕТАТЕЛНО

 

          В Испания културата на виното, след културата на хамона, е една от най-старите и най-поддържани традиции. В този смисъл, въображението на винарите е безгранично и постоянно ни изненадва с нови и нови изобретения. Последното такова е сладолед от вино, който това лято е хитът на сезона.

Сладолед от младо виноСладолед от младо виноВ центъра на гр. Логроньо,  столицата на прочутия винарски регион Риоха, се намира една сладкарница, в която се предлагат няколко вида сладоледи, произведени на базата на вино. Един от най-търсените е сладоледът Zurracapote, произведен от смесването на младо вино, сезонен плод (например, пъпеш) и канела. А пък сладоледът Liado се прави на базата на джибрито (lías – джибри), в което е ферментирало бяло вино. Друг сладоледен хит е Choco-barrica (шоко-бъчва). Той се прави на базата на накисната в студена вода в продължение на 6 месеца дървесина от бъчвата, в която е отлежавало виното, след което се покрива с шоколадова глазура.

Дори и да ви се струват твърде странни тези смесици, винаги си заслужава да се опита някакъв нов вкус. Но не е задължително. 

При посещение на винарски изби се дегустират отбрани вина При посещение на винарски изби се дегустират отбрани вина Да дойдеш обаче в Испания, и да не опиташ от традиционното испанско вино, просто не се подлага на обсъждане. Най-популярно е виното Риоха (Rioja) от гореспоменатия регион (въпреки че лично аз предпочитам  Ribera del Duero – за мен това е най-доброто испанско вино, и ви препоръчвам да опитате и от двете, и да сравните).

Посещение на прочути винарски изби е един от алтернативните турове, които мога да организирам за вас. Една такава изба е Vivanco, също в Риоха. Тук ще имате едно неповторимо изживяване не само в избите, където ще можете да дегустирате най-отбрани вина и да научите някои тънкости на производството им, но и в Музея на виното, където ще направите едно емоционално пътешествие из миналото, настоящето и бъдещето на виното като начин на живот. 

Една от залите на Музея на виното Виванко Една от залите на Музея на виното Виванко Музеят е разгърнат върху 9 000 кв. м. В 6 зали можете да видите предмети, съоръжения, документи, снимки и прочие обекти, разказващи за „взаимоотношенията” между човека и виното в продължение на 80 столетия. А в градината на музея виреят над 220 сорта лози, събрани от цял свят.

Районът на Кастилья ла Манча също е известен със своите лозя и винарски изби, които и тук са в изобилие. На час път от Мадрид се намира друга прочута изба Mariscal, със стогодишна история и богат избор от вина и алкохолни напитки. Тук също се организират посещения на избите с дегустация.

Какъвто и маршрут на виното обаче да изберете, можете да бъдете сигурни, че ще изживеете един незабравим ден, който задълго ще ви остави привкуса на напитката на боговете.