Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

КАТЕДРАЛАТА В МЕХОРАДА ДЕЛ КАМПО – ТВОРЕНИЕ НА ГЕНИЙ ИЛИ НА ЛУД?

 

         Наричат го “Гауди“ от Мехорада. Също както каталунският гений е посветил 45 години от живота си да строи Саграда Фамилия, така Хусто Гайего вече 55 години изгражда катедралата в родното си село Мехорада дел Кампо на 20 км от Мадрид. Но за разлика от Гауди, който е само автор на проекта, Хусто от Мехорада всеки ден от понеделник до събота, вече 55 години, става в 3.30 сутринта, за да започне да гради камък по камък, тухла по тухла със собствените си ръце и съвсем сам творението на живота си. Понякога му помага някой младеж от селото, друг път – някой от племенниците му.

Всичко започва от далечната 1952 г., когато 27-годишен, решава да посвети живота си на Бога и постъпва в манастира Санта Мария де ла Уерта в Сория. Скоро след това обаче се разболява от туберкулоза и го изхвърлят от манастира от страх да не зарази останалите обитатели. Връща се в Мехорада, отчаян от този свой първи опит да поеме по духовния път. След като успява да се излекува от тежката болест, решава да изгради Божи храм, воден от дълбоката си вяра и преклонение пред духовното. Върху земеделски терен, собственост на семейството му, и използвайки фамилното богатство, през 1961 г. започва да гради – без предварителен проект, без скици и чертежи. Както сам казва – всичко му е в главата. „Не съм архитект, нито зидар, нито имам каквато и да е строителна специалност. Моето основно образование беше прекъснато от Гражданската война. Вдъхновявайки се от различни книги за катедрали и замъци, постепенно изграждах своето творение. Но моят главен източник на просветление и вдъхновение е преди всичко Христовото Евангелие. То ме води по пътя ми и на него посвещавам труда си в знак на благодарност за живота, който ми е даден, и като покаяние за тези, които не следват своя път“ – пише на входа на катедралата.

Днес Хусто е на 91 години и продължава всеки ден да поставя поне по един детайл в храма си. Някои жители на Мехорада го смятат за луд, други – за отдаден на вярата си гений. Той съзнава, че няма да доживее да довърши творението си. Но също, както тленните останки на Гауди почиват в криптата на Саграда Фамилия, Хусто желае, когато умре, да бъде погребан в катедралата, която, както изглежда, така и ще си остане недовършена.