Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

КОРСЕТЪТ НА ИСАБЕЛ ВТОРА, ПОСЛУЖИЛ Й КАТО БРОНЕЖИЛЕТКА

 

         В Музея на Романтизма в Мадрид този месец за пръв път се експонира корсетът на кралица Исабел Втора, който спасил живота й при втория атентат на 2 февруари 1852 г. Вдясно на дрехата, в района на талията се вижда разрезът, който оставя ножът на атентатора, но не успява да проникне дълбоко в тялото, спират го металните банели на корсета.

Исабел Втора е един от най-спорните монарси в историята на Испания. Еднакво обичана и презирана, претърпява два атентата по време на 35-годишното си управление.

Първият става през 1847 г. Когато минава в открита каляска през центъра на Мадрид, един адвокат и журналист от Галисия стреля два пъти в нея, но не я улучва.

Вторият атентат се случва пет години по-късно. На 2 февруари 1852 г. кралицата излиза от Кралския дворец и се запътва към Базиликата Nuestra Señora de Atocha (виж предишната публикация), за да благодари на чудотворната Дева от Аточа за благополучното раждане два месеца преди това на дъщеря й Мария Исабел. При входа на двореца свещеникът Мартин Мерино се приближава до кралицата, правейки се, че иска да й връчи някакви книжа, но вместо това вади 20-сантиметров нож и го забива в слабините й. Телохранителите й светкавично го залавят и предотвратяват втори удар с ножа. Когато я отнасят в покоите й, кралският хирург установява, че има само една драскотина от ножа, дълбока по-малко от сантиметър. Спряла го е първо мантията с дебела златна бродерия, и после – корсетът под роклята на кралицата, стегнат с метални банели.

Исабел Втора дарява на Базиликата Девата от Аточа цялото си облекло, с което и била по време на атентата, единствено корсетът остава да се пази в Кралския дворец – като реликва и като свидетелство за случилото се.

30 години по-късно корсетът е подарен на Археологическия музей в Мадрид, който, обаче, никога не го експонира. От началото на този месец до края на март той го е предоставил на Музея на Романтизма, за да го включи във временната изложба „Модата на Романтизма“. Така този експонат за пръв път може да се види от широката публика.

 

Използвам случая да ви покажа още няколко снимки от изложбата „Модата на Романтизма“.