Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

 

НЕЗРЯЩИ ХУДОЖНИЦИ?  И ТОВА Е ВЪЗМОЖНО

 

          Както може да има глухи композитори (справка: Батовен), така е възможно да има и слепи художници. Доказателство за това твърдение е Музеят на слепите (Museo tiflológico) в Мадрид.

"Тропическа нощ" от слепия художник Рафаел Ариас"Тропическа нощ" от слепия художник Рафаел АриасНевероятно е, наистина, докъде могат да се простират човешките възможности и човешката воля. Наблюдаваш картините, скулптурите и декоративните пана, създадени с изключително майсторство и талант, и не можеш да повярваш, че са дело на творци, които не се виждали какво творят. Впрочем, да, виждали са го – в своето въображение. Ние, зрящите, никога няма да разберем какво всъщност „виждат” лишените от светлината.

Музеят на Слепите е създаден от Националната организация на слепите в Испания (ONCE). Тук се грижат изключително много за хората с увреждания. Испанецът по характер е състрадателен и отзивчив, много чувствителен към болката на другия. Което се е отразило и на държавната политика в тази посока. Всяка метростанция има асансьор за инвалидни колички или хора със затруднение в движението, градските автобуси имат специални платформи, които се спускат, когато трябва да се качи инвалид в количка. В различните обществени институции също им е осигурен лесен достъп. И съвсем нормално е на улицата да видиш инвалид в количка или незрящ със своя бастун, без придружители. Те не се притесняват да излязат сами, защото могат да се движат безпрепятствено навсякъде и знаят, че при нужда, във всеки момент могат да получат помощ и подкрепа от заобикалящите ги.

Айфеловата кула в Париж - макет, висок 1,67 мАйфеловата кула в Париж - макет, висок 1,67 мВ този ред на мисли, и в Музея на Слепите експозициите са не само ОТ слепи автори, но и ЗА всички незрящи. В друг етаж от него са разположени умалени до човешки ръст точни копия на всички световноизвестни монументи, като Мавзолея Тадж Махал в Индия, катедралата Света София в Истанбул, римския Колизеум, град Йерусалим, московския Кремъл, и много други, както и националните им монументи като Кралския дворец в Мадрид, римския акведукт в Сеговия, катедралата в Барселона, двореца Аламбра в Гранада, и пр. Идеята е незрящите посетители да ги опипват и по този начин да добиват представа за тези световни забележителности и изключителни архитектурни творения.

Има и трети раздел в музея, където може да се види цялата история на брайловото писмо, всички пишещи машини за брайлови текстове, както и печатарски за брайлови книги – от първите, изнамерена преди повече от век, до най-съвременните, използвани днес. Този раздел от музея е и за зрящи, и за незрящи, които също с опипване на машините могат да разберат какви са били.

Един необичаен музей, в който можеш да се докоснеш до недосегаемото и от който излизаш по-добър.