Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

 ФИЛМОВИТЕ НАГРАДИ ГОЯ-2015

 

         Испанските филмови награди ГОЯ (еквивалент на Оскарите) бяха раздадени снощи на изключително зрелищна и забавна церемония в Двореца на Конгресите в Мадрид.

Кадър от "Най-малкият остров". Вдясно - Хавиер Гутиерес, носител на ГОЯ за главна мъжка роляКадър от "Най-малкият остров". Вдясно - Хавиер Гутиерес, носител на ГОЯ за главна мъжка роляНашумелият миналата година филм „Най-малкият остров” отнесе 10 статуетки с лика на великия художник Гоя: за най-добър филм, най-добър режисьор, главна мъжка роля, сценарий и пр. Въпреки това обаче той имаше сериозни конкуренти в лицето на „Хлапето” (Еniño), „Диви разкази” (Relatos salvajes – копродукция Испания-Аржентина), „Magical gurl”, „Осем баски фамилии” (Ocho apellidos vascos), „10 0000 километра” и др., които също грабнаха награди в някои категории. Горещо ви препоръчвам да гледате тези филми. Испанското кино, напук на 21-процентовия ДДС, през последните две години бележи изключителен възход. „Диви разкази” е номиниран и за ОСКАР за най-добър не англоезичен филм.

 Почетната награда ГОЯ за цялостното творчество тази година беше връчена на Антонио Бандерас (54), както го наричат в Испания – нашият най-интернационален актьор. За да прочете речта си, той си сложи очила с дебели рогови рамки. Нетипично за него беше да чете, обикновено говори и импровизира изказванията си, но този път импровизацията наистина нямаше място.

Антонио Бандерас със статуетката ГОЯ за цялостно творчество. Зад него - Педро АлмодоварАнтонио Бандерас със статуетката ГОЯ за цялостно творчество. Зад него - Педро АлмодоварВ продължение на 10 минути Антонио произнесе вълнуваща и прочувствена реч, подчертавайки, че всичко, което е и което има, го дължи на професията си. Преди 8 години го интервюирах в България за една испанска телевизия и му зададох въпроса как се чувства: повече като американски артист или като испански. С типичната му добродушна усмивка отговори мълниеносно: „Разбира се, че испански. Никога не губя връзката с корените си”. Снощи, в речта си на церемонията ГОЯ той отново потвърди тази своя категоричност, която очевидно не е само куртоазия: „Всеки път, когато завършвам снимките на някой епизод, кадър или план, мисълта ми не е в Лос Анжелис, не мисля как ще изглеждам в очите на Аризона или Кливланд. Аз мисля как ще виждат моя труд в Испания, по-конкретно – в Малага, и още по-конкретно – в моя квартал.”  

Пенелопе Круз на церемонията по връчването на ГОЯ Пенелопе Круз на церемонията по връчването на ГОЯ „Не знам дали заслужавам тази награда, каза още Антонио Бандерас, но оцелях с достойнство между меда на успехите и жилото на провалите. Приключението продължава, но пътят оттук насетне е още по –труден и по-вдъхновяващ”. Със своите 54 години (35 години в киното и 93 филма до момента) Бандерас става най-младият носител на почетната статуетка в историята на наградите ГОЯ. Връчи му я неговият гуру – друг гранд на испанското кино – Педро Алмодовар.

 

Женският вариант на Бандерас – Пенелопе Круз („нашата най-интернационална актриса”) снощи също присъства на церемонията и връчи наградата за най-добра женска роля. Споменавам това, защото присъствието й наистина беше събитие. Носителка на 3 Гоя (1999, 2007 y 2009) за ролите й в:  Laniñde tus ojos, Volver и Vicky Cristina Barcelona, и 1 Оскар за Vicky Cristina Barcelona, Пенелопе от 5 години не беше стъпвала на Наградите Гоя – откакто през 2010 г. се омъжи за актьора Хавиер Бардем и роди двете си деца. За първи път Пе, както всички в Испания я наричат, присъства на Наградите Гоя 17-годишна – когато е номинирана за ролята си в „Jamón, jamón” и оттогава за нея това събитие е най-важното за испанското кино. Пе се появи на церемонията в изящна рокля тип принцеса с деколте „честна дума” на моделиера Óscade la Renta.