Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

ОЧАРОВАТЕЛНИТЕ СЕЛА НА МАДРИД

Буитраго де Лосоя

 

          На 74 км на север от Мадрид, в недрата на планината Сиерра де Гуадаррама, на един голям завой на река Лосоя се е сгушило село Буитраго де Лосоя (Buitrago de Lozoya), очарователно романтично кътче с древна история. Смята се, че тук е имало селище още от предримската епоха. Но първи писмени данни за него се появяват през Х-ХI век, когато арабите построяват тук крепостта с цел защита от набезите на християнските крале от север да си върнат териториите.

Крепостната стена е най-добре запазената средновековна крепост в област Мадрид. Тя е 800 метра в периметър и можеш да я обиколиш цялата, вървейки по билото й и да видиш най-различни военни приспособления, изобретени от арабите за защита на крепостта. В края на ХI век крал Алфонсо VI все пак завзема селото и го присъединява към територията на Кастилското кралство.

През гражданската война 1936-39 г. Буитраго играе ключова роля, тъй като оттук въстаналите противници на републиката са изключвали водата на Мадрид, за да го принудят да капитулира. Поради което селото се е превръщало в сцена на ожесточени сражения между франкистите и републиканците, които са опитвали да защитят водата на столицата.

Но селото е известно и с още една забележителност: Музеят Пикасо, единственият музей, посветен едновременно на изкуството и на приятелството. Това е една колекция от творби на великия художник, които той е подарявал на своя бръснар Еухенио Ариас, с когото го е свързвало дълбоко и продължително 26-годишно приятелство по време на изгнаническия им живот във Франция.

Ариас и Пикасо се запознават случайно в Тулуза през 1945 г. Представя ги един на друг Долорес Ибарури-Ла Пасионария по време на едно възпоминание на испанците републиканци, воювали срещу нацистите във Франция. По-късно Пикасо се установява да живее във Вальорис, малко селце в Южна Франциял. Ариас вече живее в селото и веднага става личен бръснар на Пикасо. Художникът, известен със суеверието си, единствено на Ариас е давал да му подстригва косата. Освен негов бръснар, Ариас става най-добрият му приятел и изповедник. Свързвали са ги техните морални и политически идеи, техните страсти и увлечения, тяхната любов към Испания, както и уважението и доверието. Ариас е наричал Пикасо „моят втори баща”. Геният е рисувал върху всичко, което му е попадало под ръка в бръснарницата. Така в Музея може да се видят кутията с бръснарски инструменти на Ариас и бръснарското му легенче, изрисувани от Пикасо. Творецът е подарявал на своя приятел ескизи, графики, литографии, офорти, предмети, върху които е рисувал, като всички е подписвал: „на моя приятел Еухенио Аиас”.

Дружбата им продължава до смъртта на твореца през 1973 г. След края на франкистката диктатура в Испания през 1975 г.  Ариас решава да пренесе в Испания колекцията си от творби на художника, който така и не осъществява мечтата си да се върне в родината. Ариас подарява колекцията на родното си село и така през 1985 г. се ражда музеят Пикасо в Буитраго де Лосоя.

Селото обаче има и друга забележителност. То е един от природните плажове на Мадрид. Тук, под сянката на боровете, излегнат на свежа трева край кристалните води на басейна, образуван от водите на река Лосоя, можеш да изкараш един незабравим уикенд, съчетавайки удоволствието с културна програма.