Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

ГОЛЯМАТА ЗАГАДКА НА ПЛОЩАД РАМАЛЕС

 

         Малкото колоритно площадче Рамалес в Мадрид на Хабсбургите, само на стотина мета от Кралския дворец, обикновено остава встрани от основния туристически поток. Но който се реши да се отбие до него, не само ще се наслади на неповторимата атмосфера, която му създават уютните кафенета и къщите-дворци на Рикардо Ангустиас и на Доминго Треспаласиос, но и ще се потопи в голямата загадка, която крие в себе си този площад повече от два века. Каква е тя? Търпение.

Започвам от началото – от времето, когато на това място се е издигала най-старата църква в Мадрид, построена през 12 век – малко след като крал Алфонсо Шести изгонва оттук арабите и присъединява града към кралство Кастилья. Църквата се е казвала Св. Йоан Кръстител (San Juan Bautista). В нея е имало няколко параклиса, един от които е бил на Ордена на Сантиаго. Към този орден е принадлежал и най-известният и най-любимият испански художник Диего Веласкес (той е бил и придворният художник на крал Филип Четвърти). Когато през 1660 г. Веласкес умира, саркофагът му е положен в тази църква. И така тленните му останки почиват в мир до началото на 19 век.

След нахлуването на французите в Мадрид през 1808 г., Наполеон поставя на трона на Испания брат си Жозеф Бонапарт (José I Bonaparte), който управлява до 1813 г. Въпросният Хосе Бонапарт скоро получава от мадридчани прозвището Кралят на площадчетата (El Rey Plazuelas) заради манията му да отваря пространства в презастроения Мадрид. В рамките на тази „кампания” той заповядва да се разруши и църквата Св. Йоан Кръстител, за да се разшири площад Рамалес. Тогава на никого не му хрумва да пренесе саркофага на Веласкес. И така, тленните останки на великия художник остават някъде там - под руините на църквата.

Днес на площад Рамалес се издига само един скромен монумент, който удостоверява, че на това място е погребан Диего Веласкес, но къде точно се намират останките му, това и до днес си остава голямата загадка. Така че, на която и плочка от площада да стъпиш, е възможно да стъпваш върху костите на един гении.