Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

СЕЛАТА НА МАДРИД

 

         В Мадридска област има 179 градчета и села, повечето от които те влюбват в себе си от пръв поглед: запазили романтичния дух на средновековието, пълни с живот и оптимизъм, организиращи постоянно различни събития, които привличат посетители от всички крайща на страната.

 

КАДАЛСО ДЕ ЛОС ВИДРИОС (Cadalso de los Vidrios) – селото на стъклото, гранитния камък и хубавото вино. Разположено на 80 км югозападно от Мадрид, в полите на  планината Сиерра де Гредос, това очарователно селце те грабва веднага с гостоприемството на своите жители и с романтичните улички, запазили духа на средновековието. А пък като опиташ и от виното, което множеството изби от района предлагат, оставаш тотално опиянен.

Селото е запазило името си от 15 век, когато тук е имало много стъкларски фабрики (vidrio – стъкло), чието производство е достигнало международен престиж. Голяма част от кристалните съдове на двореца Ел Ескориал е била произвеждана тук. Тези фабрики са работили до началото на 20 век, след което ги закриват. А в околностите на селото има много каменоломни, където се добива гранит. Повечето от къщите тук са изградени от този камък.

Всяка година през март Кадалсо де лос Видриос организира фестивал на виното. Тогава 3-хилядното население на селото се удвоява от пришълци, желаещи да дегустират изисканите вина на винопроизводителите от района. Срещу 1 евро на входа на фестивала ти продават чаша за вино (не може да е друга, освен стъклена, с емблемата на фестивала), и с нея обикаляш щандовете на различните изби и опитваш техните вина.

И накрая, ако успееш да излезеш на два крака, можеш да се отбиеш в някой от многобройните ресторанти, за да опиташ типичните за селото задушени в зехтин картофи, или да обядваш вкусно, обилно и евтино, както обикновено се хапва в селата на Мадрид.