Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

ЕДНА МИНУТА СЛАВА В СТОЛА НА ФИЛИП ВТОРИ

 

         Издялан в камъка царски трон, към който водят стълби, изсечени в гранитна скала. На една височина, на 3 км от градчето Сан Лоренсо де Ел Ескориал, се издига този монумент, от който се открива впечатляваща гледка към градчето и към двореца-манастир Ел Ескориал.

 

Когато през 1561 г. крал Филип Втори премества столицата на Испания от Толедо в Мадрид, решава да си направи лятна резиденция. Избира градчето Сан Лоренсо де Ел Ескориал, сгушено в планината Гуадаррама, на 50 км северозападно то Мадрид. Избира го заради чистия въздух и невероятно красивия пейзаж.

 

Легендата твърди, че когато започва изграждането на двореца, Филип Втори заповядал да му издялат в скалата въпросния стол, от който всеки ден обичал да наблюдава как върви строителния процес. И когато комплексът вече бил завършен, кралят продължил всеки ден да се изкачва на този хълм и от каменния трон с часове се наслаждавал на забележителния пейзаж.

 

Днес този стол е туристическа атракция, до която води асфалтиран път, виещ се като серпантин през планината. Любителите на туризма могат пеша да стигнат до него за около час (от градчето) по горска пътека, наслаждавайки се на кристалния въздух. Изкачваш се на върха, сядаш в стола, на чиято каменна седалка е издялано Su Majestad, съзерцаваш дъхоспиращия пейзаж и за няколко минути се чувстваш „Негово/Нейно Величаство”.