Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

УНИВЕРСИТЕТ ЗА МАГЬОСНИЦИ

 

           Не става дума за магьосническата школа Хогуортс на Хари Потър, а за нещо съвсем реално, което се намира само на 40 км от Мадрид, в малкото градче Сан Лоренсо де Ел Ескориал, (където е и манастирът Ел Ескориал, превърнат в кралски пантеон).

 

Венсеслао Сиуро. Снимка от 50-те години на XX векВенсеслао Сиуро. Снимка от 50-те години на XX векТам, в Кралския университетски център, филиал на Мадридския университет Комплутенсе, за втора година тази есен, във факултета по Изящни изкуства ще има специалност „Илюзионизъм” – единствената в света университетска програма от този тип. Тя носи името на Венсеслао Сиуро – най-големият испански илюзионист на ХХ век и автор на 15 книги , посветени на това изкуство.

Специалността  е тригодишна. Завършилите я получават титлата бакалавър по илюзионизъм. Изучават картомагия, нумизмагия, детски фокуси, изчезване, четене на мисли, хипноза, левитация и прочие отрасли на магията (общо 70), като практическите занятия на факирите се допълват и с теория, например: Магията като възпитателен инструмент, Психология на магията, и т.н.

Преподавателите са 30 магове от национален и международен мащаб, ръководени от известния испански илюзионист Фернандо Аррибас, който неведнъж е рязал жена си на 4 парчета и после я е възстановявал, без да се чуе нито дума оплакване от нейна страна...

Програмата стартира миналата година, като първите ентусиасти бяха 37, имаше студенти дори от Финландия. Тази година до момента са се записали двойно повече. 

Вътрешният двор на Университета "Мария Кристина"Вътрешният двор на Университета "Мария Кристина"

 

Каменната сграда в стил средновековен манастир, с изглед към Кралската гробница Ел Ескориал; цветята в градината, които омайват с аромата си и провокират фантазията; пещерата в съседство с кафенето; дългите мрачни коридори на Кралския университетски център „Мария Кристина”, основан през 1892 г. от кралицата-регент; тайните му подземни проходи – няма по-подходящо място за тази истинска школа за магьосници.

 

Ако сред вас има мераклии да изучават тази специалност, с удоволствие ще ви съдействам с подробна информация. Таксата за една учебна година е 2250 €, които могат да се плащат на три вноски в течение на годината.