Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

МАДРИДСКИ ЯСТИЯ С ВЕКОВНА ТРАДИЦИЯ

 

         Отдавайки почит на гастрономичния фестивал, който в момента се провежда в Мадрид (23 януари-7 февруари), тук ще ви дам няколко рецепти за типични мадридски ястия, някои от които са с многовековна история.

Триумфалната арка Puerta de Alcalá в Мадрид, направена от сиренеТриумфалната арка Puerta de Alcalá в Мадрид, направена от сиренеЗа испанците храната е свещенодействие, а кулинарното изкуство е издигнато в култ. Доказва го и този прочут гастрофестивал, който за седма поредна година се провежда в Мадрид. В продължение на две седмици испанската столица е синоним на един нескончаем празник на сетивата под мотото „Изяж Мадрид” (Cómete Мadrid).

Няколко са типичните за Мадрид ястия, повечето от които са с няколковековна история: варено по мадридски (cocido madrileño), печено прасенце-сукалче или агне (cochinillo o cordero asado), задушена опашка на бик (rabo de toro), шкембе по мадридски (callos a la madrileña), тортилья с картофи (tortilla de patatas), скариди в чеснов сос (gambas al ajillo), яхния „циганска тенджера” (olla gitana), риба-треска „al pil pil (bacalao al pil pil) и пр. Всички тези ястия могат да се опитат в многобройните мадридски барове на обяд и на вечеря по всяко време на годината (не само на гастрофестивала).

Ето и рецептите:

 

Задушена опашка от бик

Необходими продукти:

2 кг бича опашка (при липса на бик, може телешка опашка или гръбнак)

2 средни глави лук с по 5 зърна карамфил, набодени във всяка от тях

2 дебели стръка празТака изглежда една порция сготвена опашка от бикТака изглежда една порция сготвена опашка от бик

3 моркова

Скилидките от 1 глава чесън

2 дафинови листа

2 литра червено вино

1 кафена лъжичка мляно индийско орехче

Сол, черен пипер и мащерка на вкус

Приготовление:

Опашката се нарязва на порции и се слага в голяма тенджера заедно с всички продукти и подправки, споменати в рецептата. Залива се с виното – ако не покрива продуктите, се допълва с вода така, че да покрие всичко. Вари се два часа на тих огън. След което опашката се отделя от зеленчуците, те се пасират и полученият сос отново се смесва с опашката. Вари се още 10 минути.

Сервира се горещо с картофи (пържени, задушени, варени – на вкус) и се поръсва с пресен магданоз. Направо си облизваш пръстите.

 

Шкембе по мадридски

Продукти:

750 гр. телешко шкембе

750 гр. телешки бузи

1 телешко копитце

150 гр. хамон (сушен свински бут)

150 гр. свинска наденичка (chorizo)

150 гр. кървавицаГотова порция шкембе по мадридскиГотова порция шкембе по мадридски

2 средни глави лук

1 дафинов лист

1 морков

Скилидките от две глави чесън

1 люто червено чушле сушено

8 зърна черен пипер

1 супена лъжица брашно

1 супена лъжица червен пипер

Сол

Оцет

Вода

Приготовление:

Шкембето се почиства и се нарязва на парчета. Заедно с копитцето се слагат в студена вода, претриват се добре, като водата се сменя 2-3 пъти. След това се поставят отново във вода с малко оцет и се поставят на котлона. Веднага щом заврат, се свалят от огъня и се измиват добре. След което се поставят заедно с нарязаните бузи в тенджера под налягане, в която се добавят една глава чесън, една глава лук, нарязания морков, дафиновия лист, черния пипер и сол. Залива се с вода. Тенджерата се затваря и се поставя на огъня. Вари се 45 минути, считано от момента на завъртане на винтила. След което се сваля от огъня. Когато спадне налягането в тенджерата, същата се отваря. В дълбок тиган се налива малко олио или зехтин, и се запържват до златисто нарязани две скилидки чесън и другата глава лук. Добавя се лютото чушле и също нарязани хамонът, наденичката и кървавицата. Задушават се, и се добавят брашното и червения пипер. Всичко това се разбърква и се добавя малко от бульона на свареното шкембе. Шкембето, бузите и копитото се прехвърлят в керамичен гювеч, отгоре им се изсипва задушеното, приготвено в тигана, и всичко се залива с бульона от варенето. Гювечът се пъха във фурната и се пече около 1 час на 180 º. Сервира се горещо.

 

Яхния „циганска тенджера”

Продукти:

500 гр. зрял боб

500 гр. нахут

250 гр. свински уши

250 гр. свинска опашка

250 гр. свинска наденичка (chorizo)Готова порция "циганска тенджера"Готова порция "циганска тенджера"

250 гр. бяло цвекло

1 глава чесън

1 малка глава лук

20 гр. червен пипер

25 гр. брашно

250 мл. Зехтин

Сол

Приготовление:  

Варят се поотделно следните продукти:

Ушите, опашката и нахутът

Бялото цвекло

Бобът, лукът, чесънът, наденичката и кървавицата

Когато всичко това е сварено, се запържват в зехтина  брашното и червеният пипер. Наденичката и кървавицата се нарязват. Всичките продукти заедно със запръжката се смесват в една тенджера, за да се смесят вкусовете. Тенджерата се поставя на огъня да поври още известно време, след което се оставя да отлежи петнайсетина минути, и е готово за консумиране. 

Да ви е сладко!

 

Ако ви привлича някое от другите, споменати по-горе, ястия, или ви интересува друго, за което сте чули, но съм пропуснала тук да спомена, напишете ми и ще ви дам рецептата.