Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ГАСТРОНОМИЧЕН ТУР ОКОЛО МАДРИД

 

Храната за испанците е свещенодействие, което във всеки район си има своя „бог”.

 

         И така, вие сте отседнали в Мадрид, вече сте направили своя тур по града, обиколили сте музеите, а също и магазините. Останали са ви още свободни дни от вашата екскурзия и ви се иска нещо „по-така”, някакво необичайно изживяване. Ами ето го това „по-така”. Предлагам ви уникален гастрономичен еднодневен тур около Мадрид.

Ще започнем деня си със закуска в Мадрид. И разбира се, това са типичните за цяла Испания чурос (churros) и порас (porras), топейки ги в горещ шоколад. Също традиционно. Е, не е задължително, може да се придружават с кафе, може с чай, на когото както му харесва. Това можем да направим в близък до хотела ви бар или кафене – сутрин всички те предлагат тази закуска, а можем да отидем в най-популярната „чурерия” в Мадрид, която се намира зад за мистичната църква Сан Хинес, в самото сърце на стария град.

Ще обядваме в Сеговия (един час с кола от Мадрид). Но преди да седнем в някой от многобройните ресторанти на града, ще се качим на римския акведукт, чийто внушителен вид те кара да настръхнеш. Това впечатляващо творение на римската инженерна мисъл вече 20 века здраво стои на основите си, непокътнато от влиянието на времето и капризите на климата. Ще ви разкажа как се държат каменните му блокове, незалепени нито с цимент, нито с какъвто и да е друг материал; ще ви покажа къщите, през които акведуктът днес „минава” и в които го използват за естествена стена между стаите. Ето че вече огладняхте, и сядаме на обяд. Тук обезателно ще хапнем това, с което се слави Сеговия по цялата страна, пък и за пределите й: прасенце сукалче, запечено в каменна пещ.  

Десерта си ще вземем в Авила (40 минути от Сеговия) – емблематичния за града „Авилски жълтък”  (yema de Ávila – ръчно приготвен захаросан почти суров жълтък).

Тази сладост може да се опита САМО ТУК. Поради нетрайния характер на този продукта не го транспортират никъде извън Авила, а пък авилските  майсторки ревниво пазят тайната на приготвянето на този необичаен десерт.

След като се разходим покрай крепостната стена на Авила, която се смята за най-добре запазената средновековна конструкция от този тип в цяла Европа, ще се отправим към Толедо, където за следобедна закуска ще похапнем от  неповторимия марципан (mazapán).

По принцип, в останалата част на Испания марципанът е типичен коледен сладкиш. Но в Толедо марципанът – това не е просто десерт, това е изкуство, на което тук отдават почит през цялата година. Приготвя се ръчно, и за разлика от авилските стопанки, тукашните щедро споделят информацията за приготвянето му. Но ако след авилския жълтък не ви се иска повече сладко, в Толедо можете да хапнете за следобедна закуска и от знаменитото сирене Манчего (queso manchego), което също е домашно производство.

Вечерята ще си я направим в Чинчон (Chinchón). Това очарователно средновековно село с площад като холивудски декор, разположено на 50 километра от Мадрид, се е прославило из цялата страна със своя чесън и своята ракия анасонлийка (anís). Тук ще вечеряме „класическата” кастилска супа (sopa castellana), може, разбира се, придружена с чашка анис. Тази супа е много характерна за целия район на Мадрид и областите Кастилья ла Манча и Кастилья и Леон, но в Чинчон я приготвят по-така. Сега няма да ви издам от какво се приготвя тази супа. Като дойдете, сами ще видите.

 

   Продължителност на екскурзията: 10 часа

   Тарифа:

Брой души в група Цена за група
1-4 390 €
5-6 490 €
7 и повече по договореност

      Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

              НЕ ВКЛЮЧВА: Стойността на храните и напитките.

      Забележка: Тази екскурзия може да се осъществи само с осигурен транспорт.