Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Галерия

 

ГУАДАЛАХАРА, КАМЕННАТА РЕКА

 

           Казват, че името й идва от арабските думи Wad-al-hayara, което означавало “река, която тече между камъни“. Всъщност, това име арабите първо дават на реката, опасваща града, (известна днес с името Енарес), когато в началото на VIII век завземат тези земи. После основават и града със същото име. И в средновековните хроники градът присъства под името Fluvium lapidum, което също означава       “каменна река“.

 

         Нашият тур в този уютен и гостоприемен град, разположен на 60 км от Мадрид, ще започне, безспорно, от емблемата на града - Двореца на Инфантите. Ще ви разкажа кой и защо го е построил, как е бил реформиран през вековете и с кой дворец е искал да си съперничи собственикът му. Ще се разходим из залите с уникални фрески, ще посетим и разположения в част от двореца музей на Гуадалахара, в който можете да видите любопитни подробности от историята на този древен град.  Там ще ви разкажа защо и в Мексико има град с името Гуадалахара.

После, минавайки покрай готическата църква от 14 век Св. Яков (Сантиаго), ще се отбием в красивата средновековна сграда в стил мудехар на Манастира на Благочестието, където ще научите какво свързва този храм с Двореца на Инфантите.

Ще видим и катедралния храм на града Санта Мария с  впечатляващата й украса на олтара и със смесицата от три архитектурни стила: арабския мудехар, италианския ренесанс и френския барок. Ще ви разясня защо се нарича Конкатедрал.

А в Двореца Котийя ще видим уникалния “Китайски салон“.

Ще научите коя е графиня Де ла Вега и каква роля е играла за града, когато стигнем до двореца на графинята. А после, минавайки през емблематичния парк Конкордия ще стигнем и до пищния пантеон, където е саркофагът на тази знатна личност.

В криптата на църквата Сан Франсиско пък ще видим саркофазите на най-знатната фамилия още от 14 векн е само на Гуадалахара, но и в цяла Испания.

И пътьом в нашата разходка из стария исторически център ще видим многобройните църкви, с които се слави Гуадалахара, ще ви разкажа защо това е градът с най-много църкви на 1 квадратен километър – площта, на която е разположен старият град.

И накрая ще седнем в някой от типичните уютни барове, за да опитаме от вкусната домашна храна, която тук щедро се предлага.

А след това можем да отскочим и до един от приказните замъци на Испания – замъка Ториха, в китното селце със същото име на 15 км от Гуадалахара. В Испания има над 5000 средновековни замъка, от които 500 са реставрирани в оригиналния им вид и грижливо поддържани. Един от тях е замъкът Ториха. Там ще ви разкажа каква роля е играл в средновековието, какво се е случило с него по време на френското нашествие в началото на 19 век и как е възстановен.

 

   Продължителност на екскурзията: 7-8 часа 

   Тарифа при осигурена от екскурзовода кола: 

Брой души в група  Цена за група 
1-4 270 € 
  5-6  380 € 
7 и повече  По договореност 

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. Транспорт.

             НЕ ВКЛЮЧВА: Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

                  Цените на входните билети можете да консултирате тук 

 

     Тарифа без осигурена от екскурзовода кола: 

Брой души в група  Цена за група 
1-2  120 € 
 3-4  160 € 
 5-6  200 € 
7 и повече  По договореност 

    Цената ВКЛЮЧВА: Екскурзоводски и преводачески услуги. 

             НЕ ВКЛЮЧВА: Транспорт. Входните билети в музеи и монументи. Храна и напитки.

     Забележка: Вариантът  “без осигурена от екскурзовода кола“ може да се осъществи       само до Гуадалахара, без Ториха. Между Мадрид и Гуадалахара има удобен обществен транспорт, както и до другите дестинации около Мадрид, посочени в този сайт.